Wednesday, March 25, 2009

Vernerin taidetta

Joskus taannoin ystävien poika (terveisiä yläkertaan!) oli kirjoittanut huoneensa oveen lapun,  jossa seisoi: "Pääsy kielletty!". Lappu oli tarkoitettu pikkusiskoja varten ... pikkusiskot eivät vaan osanneet edes lukea. Että meniköhän viesti perille saakka?
Vernerin oveen ilmestyi allaoleva : 

"Jos tahdot päästä huoneeseen ... "

Rahanker(j)uu aloitettu. Annetaanko teillä muuten rahaa kotitöistä lapsille? Minä olen antanut muutaman kolikon aina silloin tällöin roskispussin viennistä, nakkien pilkkomisesta nakkikastiketta varten, imuroinnista tms.
Nykyään alkaa vain olemaan semmoista, että ihan mitä tahansa kun pyytää, ensimmäiseksi kysytään : "Mitä mä saan?"
No kuules, et mitään! Lämmintä kättä. Niin kuin minulle aina omassa lapsuudessani sanottiin.
Yksi kerta kun olisin antanut hyvää hyvyyttäni pankkipossuun kaksi viidenkymmenen sentin kolikkoa Verneri sanoi: "Noi on pikkurahoja! Emmä noita haluu! Anna euroja".
Tähän voisi todeta kunnon vanhan sanonnan,  jota käytän aika usein eli: "NO HUH HUH!". Sitten semmoista silmienpyöritystä.

Tykkään laittaa esille Vernerin piirrustuksia. Tuossa on meidän kotitalo sekä ukkeli teatteriesityksestä Watti Walopää. Onneksi piirtävät koulussa. Nimittäin herra ei ole ainakaan vuoteen piirtänyt yhtään mitään kotona. Kyniä ois ja paperia. Ne on muut jutut jotka kiinnostaa.

Minä itse piirsin ja väritin kaiket päivät lapsena. 


11 comments:

 1. Meillä ei anneta rahaa kotitöistä muuten, mutta mies maksaa lapsille kun kierrättävät pulloja. Ts. ovat mukana kun pullot ja tölkit viedään ja saavat jakaa rahat. No, lapset osallistuvat tähän niin innoissaan, että pitävät silmänsä auki ihan joka paikassa tyhjien pullojen varalta ja ottavat kiireesti talteen :) Joskus minua vähän inhottaa ne likaiset pullot, mutta toisaalta, nehän ovat rahan arvoista tavaraa ja ikävät lojumassa maassa, joten hyvähän se on että ne kerätään.

  Muuten, ihastuin tuohon edellisen postauksen puiseen telineeseen :) Postaus oli muutenkin hauska! Heh, minä olen meidän perheen pyykkihullu. Toisaalta teline ei taida muita häiritä kuin itseäni, mutta pakkohan sekin on jonnekin tunkea...

  ReplyDelete
 2. Ei makseta meilläkään niistä kotitöistä jotka kuuluvat vanhimman "vastuu-alueeseen". Eli tiskikoneen tyhjennys päivittäin, pikkuveljen viihdyttämistä, oman huoneen jonkinmoinen järjestyksessä pito ja omista tavaroista huolehtiminen yms. Maksamme pientä kuukausirahaa ja sen lisäksi kiitettävistä koenumeroista ylimääräistä.
  Muutaman kerran olen armottomassa unenpuutteessa lahjonut hieman vastentahtoisen esimurkkumme lapsenvahdiksi. Olen saanut torkahtaa sohvalle hetkeksi tai soitella rauhassa kiireellisiä työpuheluita. Ne tapaukset ovat kyllä tosi harvinaisia ja periaatteessa meillä ei edes siitä maksettaisi, mutta olen halunnut ilahduttaa sillä muuten niin ihanaa ja auttavaista esikoista.
  Viisivuotiaamme ei saa vielä edes viikkorahaa. Kotityöt kelpaavat ihan ilmaiseksikin. :) Vielä.

  ReplyDelete
 3. Meillä lapset saavat viikkorahaa, mutta täytyy myös siivota huone, viedä koira ulos viikonloppuaamuisin yms yms.

  Kuopuksen 7 vee ovessa on kätevä lappu, jonka hän kääntää tilanteen mukaan - toisella puolella lukee rakkaudentunnustus äidille, toisella puolella "äiti on tyhmä". :-D

  ReplyDelete
 4. Kiva tuollainen narikkamaksu :D

  Minä ajattelin sitten joskus tulevaisuudessa ottaa kyllä käyttöön pienen palkkion tehdystä työstä. Itsekkin olen lapsena saanut.

  Kotityöt on tylsiä varmasti lapsenkin mielestä (tai ainakin minä inhoan) ja jos muutama sentti tekee niistä mieluisampia ja ovat vielä oikeasti avuksi, niin maksan ilomielin.

  ReplyDelete
 5. Kommentoin ensimmäistä kertaa, vaikka luen blogiasi melkein päivittäin. Tykkään tavastasi kirjoittaa :-)
  Meillä ei makseta kotitöistä nyt eikä jatkossakaan. Vanhempi poika (8 v) ei saa vielä viikkorahaakaan.
  "Ylläpitoa" vastaan he siivoavat oman huoneensa tarvittaessa, kattavat pöytää ja korjaavat astioita, vievät roskapusseja, laittavat likaiset vaatteensa pyykkikoriin ja huolehtivat ulkovaatteensa kuivumaan omille paikoilleen.
  Pienenkin palkkion maksamisesta seuraa herkästi tuo Vernerin hoksaama tilanne, että kaikesta voi pyytää maksua :-) Minusta lasten on hyvä oppia, että kotona tehdään myös kotitöitä eikä kaikesta työstä muutenkaan makseta palkkaa! Toistaiseksi he myös näyttävät aidosti nauttivan auttamisesta.

  ReplyDelete
 6. Saatan antaa keksin tai suklaapalan, mutta yleensä silloin, jos auttaminen on omatoimista. Kun pitää saada lapsonen esim siivoamaan huoneensa, uhkailu toimii paremmin. Nintendoa saa pelata vain tiettyinä päivinä, ja jos ei tee kotihommia, pelioikeus saattaa mennä.

  Mahtavaa taidetta.

  ReplyDelete
 7. Hyvä kun otat esille tällaisia asioita, näitä aina välillä miettii itsekin, kun näissä on niin monta eri tapaa, eikä aina tiedä mikä olis järkevää ja reilua..

  Meillä lapset (8-11v) ei saa, eivätkä tule saamaan, mitään viikko- tai kuukausirahaa. Mutta mies on luvannut maksaa esikoiselle nurmikon leikkuusta 5e/kerta. Ja se on parin tunnin hikinen homma, eikä mikään helppo nurmikko, joten minustakin reilua, varsinkin kun poika ei muuten voi tienata rahaa.

  Muuten meillä ei kotitöistä makseta. Vanhinta ei kyllä saa tekemään oikein mitään kotitöitä, mutta pienemmät tekee pyydettäessä.

  Rahaa pojat saavat välillä mummilta, joka tyhjää heille kolikkoja pussistansa, joten ihan ilman rahaa eivät ole. Samoin pojat keräävät ja palauttavat pulloja.

  Toisaalta mietin välillä mihin lapset rahaa oikeastaan tarvitsevat? Mihin Verneri laittaa rahansa, vai säästääkö? Meillä pojat ottavat rahansa mukaan kirpparille tai luokkaretkelle, mutta enimmäkseen vaan säästelevät niitä, eivät raaski ostaa.

  Mietin aina että jos lapsi/nuori saa viikkorahaa, niin mitkä jutut hän maksaa itse, mitkä vanhemmat maksavat? Siirtyykö silloin esim. vaatteiden ostaminen tai uimahallissa käynti lapsen/nuoren maksettavaksi? Huoh, ei mitään helppoja juttuja nämä...

  ReplyDelete
 8. Rahan arvon opettaminen nykymaailmassa onkin kinkkinen juttu. Meillä lapset rakastavat "mistä niitä senttejä oikein tulee" -mainoksia, kun rahaa sataa taivaasta. Ärsyttää.

  ReplyDelete
 9. Kiitos mielenkiintoisista kommenteistanne.
  Huomaan, että aika moni ei anna kotitöistä rahaa ja taidan alkaa minäkin kallistua siihen suuntaan pikkuhiljalleen. En itsekään oikein tiedä, miten ja milloin tapa on meillä alkanut ? !! ?

  Nuttula
  Vernerillä oli vielä viime vuonna (muistan sen Vapusta, koska olimme kaupungilla ja hän bongailu pulloja) tapana kerätä pulloja maasta. Sittemmin olen kieltänyt. Toi NIIN kamalan haisevia, likaisia pulloja tänne kotiin, etten vaan kestänyt niitä. Eri asia jos meillä olisi vaikkapa ulkovaja tms. minne pullojemman voisi perustaa.
  Verneri myös suuttui kun en antanut kerätä tölkkejä ja pulloja kaupungilta, jos vaikka olimme menossa elokuviin ja maassa oli pullo ...
  ... tölkeissä saattoi joskus olla puoletkin jäljellä kun hän huomasi pullon maassa, nosti sen ja niin ...
  kaikki kaupunkivaatteet märkänä haisevaa olutta tai muuta. Siksi kielsin. Innostuksessaan ei aina älyä, että sielläpä saattaa olla vielä jotakin jäljellä ja huis vaan ne lentää!
  Tuo, että saa laittaa kaupassa kotona tulevat pullot kierrätykseen ja saa siitä rahat säästöön onkin oiva idea!
  Saisinkohan apua kauppaan useammin kun nyt poika ei koskaan halua lähteä mukaan ruokakauppaan.

  Silmukatti
  Vauvan kanssa kaksin ollessa isoveli on meille ihana ja odotettu apuri kun tulee koulusta; viihdyttää vauvaa sen ajan jos käyn suihkussa, teen ruuan jne.
  Siitä en ole maksanut mitään. Kuuluu asiaan. Eikä hän ole myöskään (vielä) purnannut vastaan.

  Johanna
  Minä myös sain lapsena viikkorahaa. Mutten yhtään muista minkä ikäisestä saakka. Pitäisi kysyä vanhemmilta. Nekin harvoin muistavat enää mitään tuommoisia seikkoja tosin :D ;D

  nanna
  Eikö olekin ;D
  Muistan lapsena siivonneeni koko asuntomme, että sain sitten sen varjolla ja palkaksi pyytää kavereita yökylään. Eli äiti ei jaksanut siivota ennen yökylä vieraita ja kiristi mut siivoamaan ??? :D ? Heh.

  Ano
  Kiitos tuhannesti kivasta kommentistasi. Ihanaa, että myös ne lukijat, jotka käyvät ilman jälkiä, ovat nyt uskaltautuneet jättämään pienen kommentin!
  Meillä minä olen aina aika hanakka siivoamaan Verkun huoneen hänen puolestaan koska saan sen tehtyä paljon nopeammin. Pitäisi vaan alkaa sälyttämään toimi hänelle. Näin on näreet!

  Matroskin
  Kiitti taidekehuista, välitetään taiteilijalle!
  Kiristys on keinona myös täällä! Mutta minä ressu aina unohdan millä olen uhkaillut heh, sitten se jää. Joskus meillä oli Nintendo kaksi viikkoa jäähyllä sen vuoksi millä lailla Verkku kerran huusi minulle vastaan. Mielestämme lapsen ei kuulunut puhua niin vanhemmalle joten vips -Nintendo kaapin päälle kahdeksi viikoksi. Auttoi asian ymmärtämiseen! :D

  Vintage living
  Ruohonleikkuutaksa on minustakin aika kohtuullinen verrattavissa siihen kuluvaan aikaan ja työmäärään.
  Vernerillä on metallinen Spiderman purkki johon hän säästää saamansa rahat. Viimeksi hän osti uuden Nintendo DS-pelin. Oli säästänyt siihen yli vuoden. Rahaa sai kotitöistä, ukilta ja mummilta, kummeilta ja kun tekevät joskus miehen kanssa niitä veikkauksia lätkätuloksista. Jos veikkaa oikein saa rahat. Nämä pelit maksaa yli 50,- joten ihan kivasti sinne spidermaniin oli kertynyt vaikka minä aina lainailen sieltä salaa (ei saa sanoa!) bussikolikoita ja kolikkoja ostoskärrypanteiksi.

  Rahan arvon opettaminen on tosiaan vaikeaa.
  Tuntuu välillä ettei mitenkään saa poikaa tajuamaan kuinka kallista on joku tietty vaate tai peli tai juttu.
  Tai edes sen selittäminen kuinka kallista on ruoka tai asuminen.

  ReplyDelete
 10. Meillä on käytössä viikkorahasysteemi. Saavat 6e/viikko molemmat. Mutta sitten meillä ei ostetakaan leluja kuin synttäreinä tai jouluna tai muuna erityishetkenä. Säästävät viikkorahoistaan leluja ja mitä haluavatkaan. Lisäksi voivat käyttää ne karkkiin, erikseen ei lauantaisin osteta. (Norm. kumpikaan ei osta karkkia.) Säästävät nykyisin aika hyvin. Pelit (Nintendo ja pc) ovat aika tyyriitä ja niitä haikaillaan. Menee siis aina useampi viikko, kun säästelevät rahaa. Sitten tuossa kuukausi sitten laittoivat useamman kk:n säästönsä, saivat Nintendo Wiin. Tosin laitettiin sitten n. puolet äidin ja isin pussista.

  Viikkoraha ei tule automaattisesti, vaan pitää tehdä tehtäviä, mitä annetaan. Pitää myös esim. lähteä aamulla kiltisti päiväkotiin ja illalla tappelematta nukkumaan. Jos tulee marinoita, on viikkorahasta aina euro katkolla. Miinuksia tulee sitten, jos ei parin kiellon jälkeen totella tai tehdä jotain, mitä on pyydetty. Yleensä toimii mainiosti.

  Hugolla on laskentataulukot, missä miettiin vielä kauanko pitää säästää siihen ja siihen :-) 6 vuotiaan on selkeästi helpompi säästää rahansa kuin tuon 4.5v:n.

  ReplyDelete
 11. Voi Verkkua! Ihania piirrustuksia ja tuo maksu, nerokasta! Haleja Verkulle!

  ReplyDelete