Jälleen pienet niitä näitä

Rosmariinipuu muoks* timjamipuu ! (Siis tajusin itsekin, että eihän tämä ole rosmariini! Ihan erinäköinen lehti tässä) ja tulitikut. En tiedä vielä, vienkö tuon pienen puun ulos vai jätänkö ruukkuun sisälle? Tulitikut taas liittyvät synttärilahjaamme ystäviltä. Suuri valkoinen paperilyhty, joka meidän piti laskea taivaalle. Hulinassa se jäi tekemättä ja ajattelinkin säästää sen syksyyn, kun on pimeää. Ja syyskuuhun, ehkä lämpimään iltaan ja siihen kun kaksoset täyttävät vuoden.

Nyt täytyy kiirehtiä laittamaan lounasta pienille. Ulkona sataa vettä mutta toivotaan, että tulisi hyvät päiväunet vaunuissa. Luonto herää ja syreeneissäkin jo pienen pientä vihreää.

Ps. vauva-arjesta: kaksosten rytmi on muuttumassa. Ja se tuottaa päänvaivaa. Päiväunet ovat lyhkäisiä pyrähdyksiä siellä täällä. Ei auta ulkona kierretyt tuntien lenkit nukuttamiseen,  rattaissa vaan pällistellään ja torkutaan näitä lyhkäsiä ... Juttelin viime viikolla nopeasti lasten unikouluasiantuntijan kanssa ja hän kertoi, että 7kk ikäiset vauvat tarvitsevat kahdet päiväunet (klo. 11-13 ja klo 16-18) ja kymmeneltä illalla nukkumaan - näin yösyötöt ja herätykset jäävät historiaan ja rytmi on aikuisille mieluinen. Eka maitotuokio olisi tuolloin aamusta klo.6:00 ja siitä vielä nukahdettaisiin uudestaan ja herättäisiin klo.8:00.
Toki joka perheelle omanlaisena rytminä muokattuna. Olin skeptinen, mutta nyt kokeilen ohjata tuohon päikkärirytmiin hellästi. Yöunille en ehkä malta pitää kymppiin saakka hereillä, yhdeksän maissa jos mennään niin on hyvä. Onko kenelläkään kokemuksia unikouluista? Meillä nukutaan yöt aika hyvin nyt,nämä päivät on aika ryttyisiä ja vauvat torkkuu eri rytmissä miten sattuu.

8 comments

 1. Meidän vauva (5kk) nukkuu myös miten sattuu päikkärit. parhaiten nukkuu jos äiti tai iskä nukkuu vieressä. Yöt sentään nukkuu kokonaan jos saa olla kainalossa. Täytyypä pitää mielessä toi rytmi juttu, jospa toimisi. Vois aloittaa tässä kun soseet ja puurotkin alkaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ei toiminut meillä :D Hyvä oli idea, mutta oon nyt kokeillut ja Vinski ei vaan nuku kuin pätkän. Nukahtaa sitten johonkin sitteriin tai autoon kauppareissulla ihan milloin tahansa. Kun ei tätä elämää voi ehkä jättää elämättä ja kökätä täällä himsussa kellon kanssa , että nyt pitää nukkua :/ Meillä nämä kaks on varsinaisia tyyppejä, ei voi mitään :(

   Delete
 2. Kokemus on ..ei ihan eilinen kun tyttö 18v. mutta unikoulua oli pakko käydä noin vuoden vanhana kun ei suostunut nukahtamaan ilman syliä, kättä ja havahtui kun poistui vierestä....maitoa meni vaikka kuinka yöllä ja päivät ihan tättärää. Parin viikon unikoulu tuotti tuloksen ja pelasti äidin unet ja jaksamisen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi, nämä kyllä nukahtavat. Alva itsekseenkin. Mutta se, että nukutaanko siitä kuinka kauan vaihtelee. Välillä tyttö nukkuu monta tuntia, poika vaan vartin, sitten osat vaihtuu. Tai puoli tuntia ja toinen herättää sitten huudollaan toisenkin ja siinä sitä ollaan taas eikä kumpikaan nukahda uudelleen. PLÄÄH.

   Delete
 3. I
  Omasta kokemuksesta sanoisin,että tuo unikouluttajan päivärytmi kyllä kuulostaa tietenkin hyvältä, mitta on teoreettinen. Kaikki lapset on yksilöitä jopa unen tarpeen saati rytmin suhteen; joku nukkuu noin tasaisesti, toinen yhdet tosi pitkät ja toiset vain torkut ja kolmas pelkkiä torkkuja. Älä siis ota tuosta ohjeesta itsellesi liian vangitsevaa kaavaa,ettei sekin sitten väsytä sinua äitinä! Säännöllisyys on tietysti tärkeää, mutta ei sitä rytmiä voi pelkästään kellosta katsoa. Toivottavasti rytmit kuitenkin teillä tasoittuu! Voimia vauva-arkeen! t. Äiti x7

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi, mä oon nyt muutaman päivän ohjannut tuohon rytmiin mutta tuloksetta. Tai siis tyttö nukkuu, mutta poika ei. Tänäänkin päikkärit eka vaunulenkillä klo 11:00 - 12:30 tyttö jäi vielä ulos tunniksi nukkumaan kun tultiin tuolta lenkiltä. Poika heräsi kesken lenkinkin kerran ja loppulenkistä piti nostaa istumaan, kun heräsi. Nyt kello neljältä ruuan jälkeen laitoin kauppareissusta väsyt vauvat nukkumaan. Tyttö nukkuu vielä poika otti vartin unet ja on jo iloisesti hereillä. Että enpä taida stressta tätä, meillä nämä kaksoset ihan eri rytmisiä ei voi mitään :/ vaikka yritin jo alusta asti hakea on toinen hereillä melkein koko ajan päivästä.

   Itse mietin, että looginen rytmi tuo mikä neuvottiin mutta tosissaan, en ota kauhean vakavasti neuvoja näiden kaksosten kanssa. Loppujen lopuksi tätä ei pysty ymmärtämään kun ehkä muut kaksosvanhemmat mikä meininki on :D Tai ehkä pystyy mutta nojaa ... :)

   Sinulla kun on 7 lasta niin kyllä, ei kannata ehkä kellon kanssa noudattaa mitään aikatauluja, ei mene aina niinkuin strömsössä. Mä pyrin siihen, että ruokailut on samaan aikaan ja päikyillekin - eri asia tosiaan on, nukutaanko vai ei :/

   Delete
  2. Juu, kyllä säännöllisestä rytmistä kannatta pidellä kiinni, kaikessa siinä missä voi. Meilla on ruokailut ja ulkoilut aina samaan aikaan, mutta vauvojen unet vaan on mystinen sisäisesti ohjautuva juttu, joita ei niin vain ulkoa päätetä.
   t. Äiti x7

   Delete
 4. Tsemppiä rytmin löytämiseen!
  Ihana lahjaidea nuo lyhdyt, onko sinulla tietoa mistä niitä voi ostaa?

  ReplyDelete