Kaksosten kuulumisia 10kk
Kovasti ovat aktiivisia nämä meidän vauvat (reilu 10kk). Tutkivat joka puolelta kaiken, jonka vaan saavat pieniin nihkeän nahkeisiin käsiinsä - ja suuhunhan ne kaikki menee tasaista tahtia. Leivänmurut, legot, hiuslenkit, barbinkengät - mitä kaikkea. Tarkkana pitää olla. Vaikka kuinka yrittää Lotalle sanoa, että varoisi jättämästä tavaroitaan aivan kaikkialle, ei auta. Ei kauan toimi pian ekaluokkalaisen muisti. Asennettiin portaisiin taas lapsiportti, kun huomasin, että Vinski oli kiipeilemässä jo kolmannella rappusella kohti tuntematonta. Vessa on myös todella mielenkiintoinen paikka jos ovi jää auki ... apua.

Vauvat liikkuvat ryömimällä eteenpäin aivan järkyttävää vauhtia ja tukea vasten noustaa seisomaan. Vinski kävelee ottamalla tukea ensin tuolista, sitten kurottamalla pöydänreunaan, sitten taas sohvaa kohti. Kova tahto nousta ylös korkeuksiin koko ajan - aivan koko ajan. Ja sitten sitä kaadutaan ja otetaan myös tuoli mukaan siihen kaatumiseen.

Yöunet ovat helpottaneet, tuttia käyn laittamassa kerran - pari yössä jommalle kummalle. Heräävät kuuden seitsemän maissa ja maitopullon jälkeen unet vielä jatkuvat tunnin verran ainakin.
Päiväunet on haasteellisia. Tuppaavat väsymään ihan eri aikoihin ja jos samaan aikaan saan nukkumaan vaikka ulos kaksostenrattaisiin, toinen saattaa jo vartin päästä herätä ja herättää itkullaan toisenkin. Eilen Vinski nukkua pösötti tunnin verran ja Alva melkein kolme tuntia! Voi kumpa molemmat niin saisi sitä kuuluisaa omaa aikaa. Mutta joo, semmosta ei kyllä ole vauvojen kanssa. Irtiottoja pitää harrastaa sitten, kun mies on kotona. Otan fillarin ja poljen vaikka stadikalle uimaan.

Onhan se aika absurdia kun äiti haaveilee omasta ajasta kun on pieni(ä) lapsi(a) talossa, joita itse on tänne haalinut. Kaksosten kanssa on arki vaan aika rankkaa ja aikataulutettua. Haaveilen kahvihetkestä, jäätelöstä, köllähtämisestä sängylle sisustuslehden kanssa ... mutta joo, toiveajattelua! Syksymmällä voisin toteuttaa hotelliyön yksin ja kunnon aamupalahetken - lukemalla lehtiä ja nauttimalla siitä, että saa ottaa kaikenlaisia herkkuja joita muut ovat kokkailleet. Oi oi. Kyllä, täytyy ruveta heti säästämään säästöpossuun tätä varten!

Mutta voi kaksoset, eilen yllätin heidät leikkimästä yhdessä, istumasta lähes sylikkäin. Niin suloista!

12 comments

 1. On se ihan tervettä haaveilla välillä siitä omasta ajasta <3

  ReplyDelete
 2. Mä kuulen niin ymmärrän haaveet omasta ajasta. Totta kai niitä toivoo jokainen äiti vaikka kuinka lapsetkin ovat toivottuja. Se ei vain ole aina ollut yhteiskunnassamme sallitua sanoa ääneen. Mä muistan tuon ajan. Se oli mun mielestä kaiken rankin vaihe. Meillä molemmat nousivat ylös kohta 8 kk täytettyään eivätkä osanneet laskeutua istumaan. Oli aina katsottava kumpi kaatuu vaarallisemmin, pelastettava hänet ja mentävä lohduttamaan toista. Mutta niin ihania olivat ne hetket, kun pari leikki yhdessä ja tyytyväisenä. Ymmärsivät aina toisiaan ja aamut olivat parhaita, kun heräsi ja näki toisen yön jälkeen. Voi, sitä riemua.
  Voi olla, ettei lapsilla riitä kovasti unta päivällä, kun nukkuvat noin hyvät yöunet. Mutta jos sinulla on mahdollisuus niin laita heidät eri rattaisiin pihalle nukkumaan. Silloin toisen herääminen ei ainakaan herätä toista ja yhden vauvan kanssa on sisälläkin rauhallisempaa. Siinä saattaa saada juotua kahvikupillisenkin.
  Ja totuus vain on se, ettei kaksosten äitiä ihan tosissaan voi ymmärtää kuin toinen samassa tilanteessa oleva tai sen kokenut. Kaksi ei mene siinä kuin yksikin vaan työmäärä on vähintään kaksin- ellei jopa kolminkertainen. Voimia ja iloisia kesäpäiviä!

  ReplyDelete
 3. Kuudes ja seitsemäs on kaksostytöt meillä.Miten jaksoin,mieheni ei ole pitänyt isyyslomia.Tuonut suurelle perheelle leivän.Toinen kaksosista halusi kaikki heti,toinen odotti kärsivällisesti.Olivat toistensa parhaat kaverit.Sitä suren etten jaksanut heidän kanssaan liikkua ihmisten ilmoilla.Ovat ujoja ja sisäänpäinkäänyneitä.Nyt 18-vuotiaina elävät täysin omaa elämäänsä kumpikin.Eivät ole identtisiä.Aivan eri näköisiäkin.En voi olla ihmettelemättä,että sain kaksi tervettä lasta samalla kertaa.Pitäisi jaksaa ne kolme ensimmäistä vuotta niin täysillä.Rakentaa itseluottamusta,ainutkertaisuutta.

  ReplyDelete
 4. Kaikki vanhemmat haaveilevat omasta ajasta, minä olen sitä ihan hyvällä omalla tunnolla myös harrastanutkin, siitä saa niin paljon energiaa! :) Täytyy muuten sanoa että teillä on aivan upean näköinen koti!! :)

  ReplyDelete
 5. Jep, hulluksi tulisi ilman pieniä pyrähdyksiä jossain..harmi vaan kun monen asian niin kotona kuin muuallakin joutuu nyt tekemään "juosten kusten" eli kiireen tuntu kintereillä kaiken aikaa. Ja vaikka pikkulapsi -aika on lyhyt, pitäisi nauttia jne. niin oma aika on vaan otettava muuten ei ehkä jaksa nauttiakaan ;) Äitiys on muutenkin täynnä myyttejä. Jotenkin rasittavaa kun omatunto soimaa aina millon mistäkin ja kun tarvitsijoita on kaksi+se esikoinenkin niin ei voi välttyä riittämättömyyden tunteelta. Se on aina läsnä, vissiin vaikka kasvavatkin, muuttaa vaan muotoaan. En tiedä mutta sanonta mitä isompi lapsi, suuremmat murheet - tuntuu joskus huvittavalta kun miettii elämää nyt kahden 5kk vauvan kanssa, jotka flunssassakin vähän väliä jostain syystä, kiinteät tökkii, en imetä, valvottavat ja aiemmin ok päiväunet pätkittäisiä, herättelevät toisiaan..tiedäthän sinä ;) Olen saanut tämmöisiä aika vaativia vauvoja, esikoisella koliikki ja sitä rataa, ja en voi kun sanoa että vauva-aika ei ole tässä perheessä ollut ihan sitä mitä naiivista haaveilin lapsettomana ja lapsettomuudesta kärsineenäkin. No, kenellekään ei anneta enemmän kuin jaksaa kantaa..näitähän riittää, mutten kyllä allekirjoita.

  Onhan ne ihania, alkavat nauttia toisensa läsnäolosta, siis ovat hoksaanneet toisensa. Hymyt ja naurut palkitsee sekä uudet taidot, tietenkin. Olen kiitollinenkin, tietenkin, ovat kuitenkin terveitä ja moni asia meni hienostikin raskaudessa, joka oli kuitenkin ns. helppo vaikka samaan aikaan oli yh 2v. esikoiselle raksaprojektin aikana joka ei tietenkään sekään mennyt kuin strömsössä. Nyt asutaan kuitenkin uudessa kodissa. Monesta ollaan selvitty, mutta enää toivon kaikille terveyttä, parempia unia ja ns. tylsää ja tavallista arkea. Vähemmän ylämäkeä kuin alamäkeä. Haaveensa kullakin ;) Okey, on niitä muutaa muukin..matkustelua, kodin sisustamista sitten kun pojat, aika ja talous antaa myöden.

  Tsemppiä teillekin <3 Ja oikeasti, tää sun blogi on ihana, saa vertaistukea, kun en hirveästi jaksa hypätä missään monikkoryhmissä. Ehkä pitäisi.

  Tuija

  ReplyDelete
 6. Toteuta se hotelliyöhaave. Kun olet levännyt jaksat paremmin noiden pienten kanssa,jotka ovat hetken vain pieniä
  ja niin rasittavan hellyttäviä.Voimia sinulle arkeen ja hyvä kun voit ilmaista ajatuksiasi. Ole vain sellainen äiti ,joita on
  yksi maailmassa.Hyviä kesäpäiviä sinulle.

  ReplyDelete
 7. Hei, niiin söpikset noi teidän kaksoset ja niillä on aivan ihana huone ja ihania vaatteita :) ovat kyllä ihanassa iässä just nyt! puolen vuoden päästä on jo varmaan taas ihan erilaista menoa :) meillä tuli siis kaksoset just 1v&5kk ja tää elämä on tällä hetkellä tosi kivaa. kun on selvitty aika haastavasta vauvavuodesta vaikka meillä nyt aika helpot vauvat onkin olleet,mut silti!vaikka joka päivä olinkin onnellinen niin näin jälkikäteen ajatellen olihan se aika huh! mutta nyt on jo niin eri meno,täytyy vain olla ja elää eikä miettiä paljoa etukäteen :) oon ainaki oppinu elämään hetkes ja se on hyvä..onhan tää meno yks villilänsi, mut on tää niin <3<3 hiki meleki aina tulee ku johki menee =D joka postaukses oon tarkkaan lukenu. mä niin diggaan sun touhuistas, onneksi pidät tätä blogia..kaikkea kivaa teille :) ja toivottavasti vaunut löytää uuden kodin! mun täytyy nyt mennä vahtimaan noita rusinasuita,jotka heräs just päikkäreiltä.. terveisin jenni p.s ja hei toteuta toi hotellilomas,ehkä mäki matkin sun ideaas jossain välis :)

  ReplyDelete
 8. Söpöläiset! Voin kuvitella, että hetki rauhassa yksin voisi tehdä terää. Yhden vauvelin kanssa saa sentään jotain tehtyä sillä välin, kun se nukkuu. Miten ihmeessä ehdit tehdä kotihommia?! Mutta ajatella, niin se vain on teilläkin jo kohta vuosi vierähtänyt vauvojen kanssa, kyllä aika kuluu nopsaan!

  ReplyDelete
 9. Hurjalta kyllä tuntuu kaksi vauvaa kun välillä on yhdenkin kanssa kädet loppumssa. Toisaalta kaikki joilla on kaksoset, tuntuvat pitävän tilannetta ideaalina. Onhan se varmaan vielä syvempi suhde sisaruksille kuin tavallinen sisaruus <3

  ReplyDelete
 10. Heippa kaikki, olen kyllä lueskellut jokaisen kommentin puhelimen kautta, kiitos! Vastaan tähän kaikille yhteisesti. Meillä meni ukkosten aikaan ilmeisesti modeemi rikki, ja ollaan ilman nettiyhteyttä. Kännykän kautta saan jaettua mutta teini roikkuu verkossa koko ajan, joten tämä on todella hidasta meininkiä avata nettiä ja saada sivua auki edes :((((

  Sari
  Ei voi kyllä kun sanoa aivan samaa kun mitä kirjoitit. Aamulla on niiiin söpöä kun kummatkin nauravat ja kurkkivat pinnasängyissään. Päivällä hiki valuen niskastani mennään.
  Jotenkin tuntuu, että tämä on kyllä rankin vaihe, vaikka koliikkikin oli tietenkin sietämättömän kamalaa.

  Aino
  Teillä oikein kunnon suurperhe, hatunnosto! Ymmärrän, että et jaksanut liikkua ihmisten ilmoilla kaksosten kanssa. Mulla oli alkuun tuo vaihe monta kuukautta. Käytiin vaan vaunulenkeillä mutta muuten ei missään. Nyt tahtoisin uhmata ja mennä vaikka minne, siis kaksostenkin kanssa :) Kyllä elämä yllättää joskus, kaksi tervettä lasta kerralla - kumpikin ihan omia ainutlaatuisia yksilöitään.

  Mariella Rikkonen
  Oi, kiitos paljon!

  Tuija
  Tiedän, tiedän ... nyt just kun ilakoin hyvistä yöunista, viime yö oli jälleen rikkonainen. Vinski itki useaan eri otteeseen oikein antaumuksella, joten piti turvautua maitopulloon, mies otti lopulta nukkumaan viereensä alakertaan.
  Jep, parisuhteessa menee niin hyvin, että nukutaan eri huoneissa. Ei voi mitään. Rankkaa on.

  Anonymous
  Juu, toteutan. Ei vaan ihan heti pysty, mutta pian pian! Ehkä rippijuhlan jälkeen sitten menen lepäämään :D

  Jenni
  Ihana kuulla taas sinusta! :))) Joo, mäkin odotan, että kaksoset tulisi sen 1v. ja sitten kuulemma helpottaa :D
  En ihan allekirjoita, mutta kyllä varmaan jotenkin, kun esim. yhdet p-unet riittää sitten niin ei tarvitse koko ajan säätää niiden unien kanssa.
  :) Toivon, että vaunut saa uuden ihanan kodin! Tahtoisin niin pitää ne itse, eihän sitä ikinä tiedä jos vaikka omista lapsistani joku saa kaksoset ja tarvitsee vaunut joskus ... mutta iik, ei ole säilytystilaa! :/// Yritän saada ne hyvää ja arvostavaan kotiin.

  Kirsikka
  Kun ne nukkuu sen puolikin tuntia tai tunnin, se aika päivällä menee nyt siihen, kun nämä isommat on kesälomalla ja teen ruuan heille. Samalla kun perunat tai pasta kiehuu, siivoan äkkiä, petaan sängyt ja kerään lelut, jätski- ja karkkipaperit, laitan pyykkikoneen päälle, ripustan pyykkiä tms. tyhjennän astianpesukoneen, kastelen kuistin kukat ... semmosta se on. Oma aika on minimissä ja siksi olenkin opetellut liikkumaan ulkona monta päivää samassa mekossa, ilman meikkiä ja onneks tukka menee jo kiinni :DDDDD

  Ki
  Itse en pidä tilannetta tällähetkellä ideaalina :D Sitten kun ne on koululaisia tilanne on varmasti ideaali :)))
  Kyllä, kädet loppuu iltanukutuksissa ja niissä tilanteissa kun kumpikin itkee päivällä väsymystään ja jotain pitäisi tehdä, samalla ehkä vielä keskimmäinen huutaa vessasta, että pyyhkimäääääään ! ;)

  Vastaan anonyymisti, koska jostain syystä kun netti alhaalla ei anna mun puhelimen kautta kirjautua Bloggeriin, vaan herjaa ettei ole "tuttu kone". Jee jeee ....

  Terkkuja kaikki, Niina.

  ReplyDelete
 11. Voi sinua! kyllä varmasti riittää vahtimista...meiänkin ukkeli on sellanen rikkaImuri...syö kaiken...onneks ne jää mutustelemaan ja ihmettelemään jos suuhun sattuu esim sylvanian families...kukkaKaali...ettei se nyt ihanollutkaan oikeaa ruokaa ja äiti ehti napata sen pois!...kyllä tuntuu aina ettei päivät pääty vaikka kuinka hommia huhkisi...niin aina on jotkut pyykit koneessa tai mansikat putsattavina... mut eiköhän se jo 10v päästä helpota :D arkiTsempit täältä idästä!!!! t:milla

  ReplyDelete