Kurpitsa-päärynäkakku ja omppuboston - ohjeet







Päärynäkakun ohje löytyi ihan googlettamalla. Löysin sen blogista nimeltä Viimeistä murua myöten. Reseptiä pyydettiin minulta silti instassa, vaikka ohjasin tuon ihanan blogin pauloihin ja reseptiin. Laitan siksi siis reseptin tänne.  Voitte nyt käydä ostoksilla viikonlopun leipomissessiota varten. Tarvitsette seuraavanlaisia asioita ja tarvikkeita...
24-26 cm irtopohjavuoka. 

Tarvitset

Kurpitsapyreeseen

300g kypsennettyä kurpitsaa (n. 600g kypsentämätöntä)
1½ dl riisijuomaa, tai manteli-tai soijamaitoa (tai mitä tahansa muuta maitoa)

Kakkuun

450g kurpitsapyrettä
270g riisijauhoja (tai vehnäjauhoja) (n. 4 dl)
225g pehmeää voita
220g (ruoko)sokeria (n. 2,75 dl)
4 isoa luomukananmunaa
1½ tl leivinjauhetta
1 rkl raastettua inkivääriä
2-3 tl kanelia (maun mukaan)
1/3 tl muskottipähkinäjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
6 kovaa päärynää

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 180 asteiseksi.
  2. Valmista ensin kurpitsapyre. Paloittele kurpitsa isoiksi lohkoiksi. Poista siemenet. Kurpitsaa ei tarvitse yrittää kuoria, koska kurpitsa irtoaa erittäin hyvin kuoristaan kypsentämisen jälkeen.
  3. Levitä kurpitsapalat pellille ja paista uunissa kypsiksi 30-50 minuuttia – riippuen palasten koosta.
  4. Kun kurpitsa on pehmeää, lusikoi kypsää vihannesta 300g kulhoon valitsemasi maidon kanssa ja tee niistä sauvasekoittimella pyrettä.
  5. Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri keskenään vaahdoksi sähkövatkaimella. Vatkaa joukkoon yksi kananmuna kerrallaan.
  6. Sekoita taikinan joukkoon kurpitsapyre, jauhot ja mausteet. Sekoita mieluiten lusikalla, jotta et sitkistä taikinaa.
  7. Kaada taikina n. 24 cm vuokaan. Upota päärynät taikinaan.
  8. Paista uunin keskitasolla n. tunnin ajan. Peitä kakku foliolla, jos sen pinta alkaa tummua.
  9. Anna jäähtyä. Koristele tomusokerilla.



Ja sitten omenaboston. Tämän kanssa sovelsin kahta eri ohjetta. Eka osa on Kinuskikissan ohje eli tämä. 

Taikinan ohje on tässä:
2 kakkua
Taikina:
100 g voita
2 ½ dl täysmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 pieni muna
8 dl vehnäjauhoja
Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. 
Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista taikinakoukulla tai kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa.
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton kohotuspaikka. Esilämmitä mikro kuumentamalla siellä mukillinen vettä. Nosta taikinakulho vesimukin tilalle ja pidä mikro pois päältä.

Sitten jaoin taikinan kahteen osaan. Kaulin taikinan levyksi. Levitin päälle huoneenlämpöistä voita, fariinisokeria, kanelia sekä paljon omenaraastetta. Raastoin siis omppuja ihan tuoreeltaan ja levitin bostontaikinaan sisään raasteen. Taisin laittaa pikkusen myös ihan normaaliakin sokeria päälle. Sitten rullasin taikinan kiinni rullaksi. Leikkasin samankokoisia palasia siitä veitsellä ja asettelin palaset vuokaan. Voitelin kananmunalla. Raesokeria päälle. Uuniin. Vuoka kannattaa sutaista voilla ettei pulla juutu kiinni. Leivinpaperiakin voi käyttää alle.

200 astetta noin 30min. Jos kakku alkaa tummua liikaa, laita folio päälle uunissa.
Mukavaa viikonloppua ja hyviä herkkuhetkiä!




1 comment

  1. Boston tuo lapsuusmuistoja mieleen, niin täyteläistä oli äidin tekemänä. Pitäisi varmaan tehdä itsekkin ;) Kiitos ohjeista!

    ReplyDelete