Tuoksutuokio




Ystävän tyttäret ovat haltioituneita vauvasta. 
Joulupuuhat valtaavat mielen mutten saa mitään aikaiseksi. Viattomien lasten päivänä meillä vietetään kastejuhlaa. En jaksa vielä edes miettiä koko asiaa. Tarjoiluja. Päivä lähestyy uhkaavasti. Missä välissä leivon? Joulupiparkakutkin ovat vielä tekemättä. Kuka ne tekisi?  Kun minä mieluiten vain istuisin ystävän luona kahvilla. Katselisin, kuinka tytöt hoitavat vauvaa. Itse vain huokailen, nauran ja nautin, siitä että joku pieni olento voi tuottaa paljon iloa hieman suuremmille. Hieman pitää suojella pientä, ettei nämä hieman suuremmat rakasta liian rajusti. Onnea on, että välissämme on vain muutamat portaat. Voi hipsutella sukkasillaan kahville.

Huomenna meille tulee uusi sohva! Vanha on jo kaiken nähnyt. En malta odottaa. Tulisi jo huominen! Uudet huonekalut tuoksuvat aina oudolle. Menee hiukan aikaa ennen kuin oma tuoksumme tarttuu. Oletteko muuten huomioineet oman kotinne tuoksun ja vaikkapa ystävienne kodin tuoksun? Eikö oma tuoksu olekin ihana. Joka koti tuoksuu erilaiselta. Entäpäs lapsuudenkodin tuoksun?  Sekin eroaa omasta eikö vain, vaikka kyseessä ovat omat vanhemmat tai vain toinen.  Vai joko joka kodissa leijailee Joulun tuoksu,  joka on minusta se paras. Kuusi, kynttilät, piparkakut ja kinkku. Mikään ei voita kinkun tuoksua aattoaamuna. Nimenomaan aattoaamuna. Muu aamu ei käy. Pikkutunneilla. Saa koskettaa unista kinkunpaistajapuolisoa ja kuiskata -hyvää Joulua.

13 comments

  1. joo, mä olen ihan samaa mieltä, että kinkku pitää ehdottomasti paistaa jouluaattoyönä. Ilman kinkuntuoksua ei oikein tunnu joululta. Tosin minähän en ole syönyt kinkkua yli kymmeneen vuoteen ;) mutta kinkuntuoksu on yksi parhaista joulutuoksuista ja kuuluu ehdottomasti jouluaattoon. :)

    ReplyDelete
  2. Kotikotona muistan miten aina haisteltiin muilta jääneitä lapasia, pipoja yms. jotta tiedettiin keneltä mikin on jäänyt. Teen sitä joskus vieläkin. :) Miehen mielestä se on erittäin huvittavaa.

    ReplyDelete
  3. Samaa mieltä kinkun tuoksusta! Meilläkin perinteisesti ukkokulta vahtii ja paistaa kinkun aattoyönä.
    Viime jouluaattona heräsin aamukuudelta napakkaan supistukseen (la oli 25.12.). Kuuntelin alakerrasta kantautuvia uuninluukun kolahduksia, siellä oli kuorrutusvaihe menossa. Päätin että nukun vielä hetken vaikka väkisin, jotten säikytä yön valvonutta miestä. Nukkukoot kinkun paistettuaan edes muutaman tunnin ennenkuin kerron aavistuksistani.. Synnyttämään lähdettiinkin vasta iltakuudelta.

    Hanki ne piparit ja kakut valmiina ja nauti vauvasta ja ystävistäsi! :) Rauhallista joulunodotusta sinulle ja perheellesi.

    ReplyDelete
  4. Liinu
    Laitoinkin sinulle jo terveisiä...

    joska
    Hauskaa! Totta, minäkin tuoksutan joskus jotain paitaa, että kenen tämä on ja tuoksusta yleensä aina arvaan oikein.

    Silmukatti
    Vernerin kanssa synnytys käynnistyi supistuksilla -Lotan kanssa meni lapsivedet niin että hulahti. Ja miehelle tuli paniikki. Ei auttanut vaikka kuinka sanoin,että ei hätää ei kiirettä.
    Yritin tilata jo kakkuja mutta arvatkaas mitä? Välipäivinä täysi mahdottomuus saada mistään pitopalvelusta tms. konditoriosta -kaikki kiinni Loppiaiseen saakka! Sain Hakaniemen kauppahallista yhden puljun tekemään minulle pohjat voileipäkakkuihin, ei tarvitse kun täyttää.
    On tämäkin. Oiskohan Stockalla täytskäreitä välipäivinä vai onko niidenkin toimittajat lomalla? En kuitenkaan jaksaisi pakastekakkua ristiäisiin vaikka sitähän voisi vähän tuunata, että näyttäisi omatekeleeltä :D Hii hih :)

    ReplyDelete
  5. Muutaman rappusen päässä asuvat ystävät on ihania. Minulla oli samanlainen Dubaissa. Tosin hurautin usein hissillä ja AINA kun villasukissa ja polvipussiverkkareissa sonnustauneena odottelin hissiä, tuli samaa kyytiä norkoilemaan kokoa 0, täydessä tällingissä oleva mimmi. Tai koko talon komein mies. Olo oli aina nukkavieru :D

    Mulla on ihan hirveä joulukinkkuhimo. Tänä vuonna on ihanaa paistaa kunnon suomalainen kinkku. Pystyn jo haistamaan sen!

    ReplyDelete
  6. Voih!!!
    Joulukinkku tuoksuu aivan ihanalta!!!!
    Meillä tuo yli kymmenen kilon komistus pötköttelee yön ruiskuoressa leivinuunissa ja aattona on taivaallista,jännittävää ja kutkuttavaa kipitellä alakertaan hyvän tuoksun makoillessa,viipyillessä ympäri kämppää...
    Siinä ohi mennen nuuhkaisen kuustakin ja hyasintteja ja pipareitakin voin nuuhkutella,suklaista puhumattakaan.....=O)
    Joulu on tuoksuja tulvillaan ja herkkuja ja tunnelmaa ja kaikkea ihanaa!!!<3<3<3
    Teidän neitokainen on aivan isoveljensä näköinen!!!=O)
    Vauvatkin tuoksuvat ihanalle
    ~varsinkin jos ovatte äidinmaitovauveleita!!!

    ReplyDelete
  7. Hieraisin pari kertaa silmiäni, että ei voi olla teidän tyttö kuvissa tuo pienin nyssykkä!! Voih, nuuhki nyt vauvantuoksua, kun vielä ehdit... Pullota jos pystyt! Saisit hyvät rahat muilta höperöiltä nuuskijoilta ;D

    Koon kastejuhla järjestettiin poissa kotoa ja pitopalvelun avulla. Loistava ja helppo tapa! Nyytin juhla oli sitten vuorostaan kotona; leivoin, väkersin, hikoilin ja hermoilin. Ja kaikki vain parin tunnin vuoksi... Jos kolmansia kastejuhlia joskus järjestän, niin Rouva Pitopalvelu hoitakoon taas homman.

    ReplyDelete
  8. Joulukinkku tuoksuu tosiaan ihanalta! Me tosin päätettiin, ettei meille sellaista osteta, kun kumpikaan ei sitä jaksa muutamaa siivua enempää syödä.
    Ja vauvan tuoksu, oi! Nykyään nuuskuttelen varsinkin pikkuisen hengitystä - tuoksuu ihan kuin karkille :)

    ReplyDelete
  9. Lotta on kasvanut tosi paljon, voi miten sulkku!!!

    Mulla olisi tänä jouluna edessä elämäni ensimmäisen kinkun paisto! Huh, leivinuunilla en taida lähteä leikkimään vielä, vaan ihan tavallisella yritän onnistua.

    Aikaisemmat joulut olemme viettäneet lapsuudenkodissani, mutta nyt kun on tämä oma talo, niin joulua ei vain voi viettää muualla! Toivottavasti vielä onnistun jouluruokienkin kanssa...

    ReplyDelete
  10. Heipparallaa!

    Voi pientä, kyllä hän on niin söpöläinen!!!

    Ja älä tarjoamisista murehdi - hae vaikka pakastesulhaspiirakoita ja väsää munavoi kaveriksi. Lisäksi jotain makeaa, mutta kyllähän kaupastakin löytyy :-)

    Itse olen jo oikeastaan siirtynyt kalkkunaihmiseksi ja se minun toivoma jouluntuoksu on kalkkunan ja rosmariinin yhdistelmä. Rakastan sen maksa lisäksi tosi paljon!

    ReplyDelete
  11. P.S: Niin, se rosmariinikalkkuna paistetaan aatonaattoyönä - tuoksut siis tuovat viimeistään SEN joulun!!

    ReplyDelete
  12. nanna
    Joskus sama fiilis täälläkin ! Tosin viimeksi törmäsin tuossa rapussamme vastapäisen naapurin mieheen, joka oli oudon hikinen (hikinorot vain valuivat naamalle) ja pälyilevä ... että emmä ollut sieltä pahimmasta (ja oudoimmasta) päästä :D
    Uuh toivottavasti hän ei lue blogiani...

    Katinkainen
    Te teette siis ruiskuoreen! Meillä laitetaan vain sinappihuntu, korppujauhot ja hieman koristellaan :)
    Kiitos. Lotta on joissain kuvissa kyllä kuin ilmetty Verneri. Mutta silti ihan omannäköisensä tyyppi.

    Tanya
    Sinullakin on vauvakuume???!!!!
    Siis minulla ei, koska vauva jo on... mutta Hanniksellakin vai ?? :) Hih. Vauvat on NIIN parhaita tyyppejä ja ihanan tuoksuisia. Katsotaan sanonko niin kun kaikki ihanat sairastelut alkavat sitten kuitenkin jossain vaiheessa. Korvakierteet ja astmahommat käytiin Vernerin kanssa läpi. Monet yöt valvottiin... on niistä riesaa ja riemua -siis lapsista.

    -A-
    Arvasin, että olette kotosalla ja kyllä teidän kelpaakin :)
    Kinkku on kai tosi helppo paistaa, koska M osaa sen! Heko heko :) Siis meillähän minä en ole koskaan paistanut kinkkua vaan aina M. Minä koristelen ja viime vuonna senkin taisi tehdä M. Olin niin laiska etten jaksanut :)
    Kerro tämä kotona niin jospa sinunkin ukkokultasi innostuisi kinkunpaistoon.

    Tuula
    Meillä Lotan hengitys haisee semmoiselle happamalle äidinmaidolle :D :D
    Miten vauvan hengityksen saa haisemaan karkille ? Kerro heti. Kiinnostaa :)

    Hannis
    Kiitos kannustavasta viestistäsi. Taidan ihan totta olla tekemättä paljoakaan itse. Ihana, että kaikesta kiireestäsi huolimatta jaksat kommentoida tänne.
    Ihanaa.

    ReplyDelete
  13. Ihana postaus!

    Ei minustakaan kaikkea aina tarvi itse leipoa. Nykyaan saa hyvalaatuisia tuotteita ja siihen vaan jotain omatekoista lisukkeena. Kuten sita munavoita piirakoille jotka muut on tehneet. Ei stressia. Nauti vaan paivasta. (Hyva itseni sanomaan mitaan kun itse yleensa stressaan kun tulee vieraita) :D

    ReplyDelete