Syys
Syksy on tuonut meille. Flunssan. Verneri eka nyt Lotta. Toinen kerta nyt syksyllä. Ei jaksaisi. Räkä valuu ja huuto kuuluu. Sitä rataa.
Saa passata ja palvella. Ei vaan jaksaisi. TAAS KIPEETÄ SAKKIA. Kuin keuhkoparantola olisi siirtynyt Käpylään, tänne meidän kolmioon. Yskimistä ei enää jaksaisi kuunnella. Kunnon räkimistä.

Syksy on tuonut metreittäin kontaktimuovia. Koulukirjojen päällystämisestä kontaktimuovilla voisi pitää jotkut SM-kilpailut niin täähän olisi treeniä vaan.

Sateet. Rattaiden sadesuojus on verrattavissa Rubikin kuutioon. Kuinka sen onnistuisi saamaan oikeinpäin rattaiden ylle aina ekakerralla tai edes toisella.

Läksyt ja niistä muistuttaminen.
Koulukuvaus.

Pyykkitelineet sisällä. En voi enää kuivattaa ulkona kuin satunnaisesti. Pyykkiä tulee yhä enemmän ja enemmän.

Rapavaatteiden hankinta Lotalle ja Vernerille liikkatunteja silmällä pitäen kunnon lenkkarit eikä mitään skeittipopoja. Semmoset millä ihan oikeasti voi liikkatunnilla olla.

Vanhempainilta koululla. Tsiipadaapaa vanhempien kesken. Luimistelua. Tsekataan meiniki uudessa koulussa.

Rappukäytävien maalaus käynnissä. Karsea maalin kitka tulvii sisälle saakka. Suojapaperit pitkin portaita. Hienohan tästä tulee mutta loppuis jo. Meidän raput entisöidään samoihin sfääreihin kuin vuonna 1952 kun talo rakennettiin.


Suomen Diili. Just huomasin vanhan työkaverini olevan mukana! Siis ihan pakko katsoa.

Ja siivous. Se ei vaan ikinä lopu. Sain kylppärin kuurattua viikonloppuna ja olen ihan onnesta soikeana. Niin puhdasta ja kaakelinsaumat lattiassa taas VALKOISET eikä keltaisetruskeat. Ihanaa. Ihana tuoksu. Puhdas.


Kuva: Sköna Hem

16 comments

 1. Pikaista paranemista kaikille räkänokille! Kylppärin siivous on ihanan palkitsevaa, kun lattiasaumoissa todella näkee eron entiseen.

  ReplyDelete
 2. Monesta blogista oon lueskellut tuosta koulukirjojen kontaktimuovittamisesta. Nyt täällä vasta reagoin, tämä ei siis ole hyökkäys sinua kohtaan, vaan ihan yleinen purskahdus kaikille Suomen kontaktoijille.

  Ihmettelen miksi niitä kirjoja täytyy muovittaa. Määräävätkö opettajat näin tekemään? Ymmärrän nippa nappa jos kysessä on kierrätyskirja, jonka pitää kestää monen koululaisen kouluvuodet. Niiden vuoden, tai pahimmillaan puolen vuoden, ajan käytössä olevien tehtäväkirjojen kontaktointi on minusta todellista luonnonvarojen tuhlausta. Eihän jotain neljännen vuoden matematiikan syysosaa ole tarkoitettu kestämään ikuisesti. En edes usko, että nykyisin kovinkaan moni vanhempi säästää kaikki muksujen koulukirjat tulevien sukupolvien ihmeteltäväksi. Hyvä jos ihan ekan Aapisen pistävät talteen - sillähän on hiukan enemmän tunnearvoa.

  Älkää hyvät ihmiset (äidit) työllistäkö itseänne turhaan kirjoja muovittamalla. Samalla kun säästätte itseänne, säästätte myös luontoa!

  - Elma -

  ReplyDelete
 3. Meillä on räjähdysaltis tilanne tuon flunssan suhteen. Peppi yskii öisin ja on jo lääkekuurilla pissatulehduksen takia. Vertti kurlaa räkää nielussaan, kun ei raukka osaa vielä rykäsitä. Jami väittää, ettei ole flunssainen, mutta näkeehän tuon päältäkin, että tauti painaa päälle. Ja mulla jyskyttää päätä ja vilu värisyttää.
  Peppi aloitti tällä viikolla taas päiväkodissa, joten nostan käteni jo nyt räkätaudin edessä ja ostan suosiolla huomenna kaupasta monta pakettia nenäliinoja.

  ReplyDelete
 4. Voi apua! Odotan tuota kauhulla. Pahinta on unettomat yöt jotka taudit tuo mukanaan. Toivottavasti menee äkkiä ohi;)

  Meillä muuten esikoisen ope on määrännyt kirjat muovitettavaksi. Oppilailla on aapinen joka kiertää aina seuraavalle, ja jokaisen täytyy se vuorollaan muovittaa!!! Uskomatonta soopaa, ettei yksi kerros riitä. No joo... Hyvää yötä, toivottavasti.

  ReplyDelete
 5. Itseasiassa nyt vasta kun luin tuosta muovittamisesta älysin! Huh, ompa tosiaan typerää muovittaa kirjoja!
  Miksiköhän ne pyydetään kouluissa tekemään ???

  ReplyDelete
 6. Heippa!
  Täällä yksi omituistenotusten kerhoon kuuluva: minä rakastan kirjojen muovitusta,( vaikka muka aina huokailen kun niitä tuodaan)
  Kun löysin oikean tekniikan alkoi homma sujua...mikä sen ihanampaa kuin sileät ihanat kiiltelevät kirjankannet. Mutta kontaktimuovin valinnassa tarkkuutta, sellaisia ohuita lutrakkeita ei saa erkkikään laitettua kunnolla, kunnon paksua muovia sen olla pitää!
  annu

  ReplyDelete
 7. Eiköhän se flunssa kierrä taas jokaisen tupasen ja huushollin ajallaan,syksy kun saa sen liikkeelle~minkäs teet!!!Possuflunssaakin on kuulema jo saatavilla!!!*huokaisee*
  Meillä muovituksen hoitaa iskä!!!Minä en siihen ainekseen koske...*ryppyjä ja kurttuja kurttujen perään*
  Sadetta olemme saaneet niskaamme koko päivän eri voluumeilla,mutta onpahan tuo aurinkokin säteitään heitellyt.Taitaa niillä(pilvillä ja auringolla)olla kuurupiiloset meneillään!!!
  Läksyjenteko ja niistä muistuttaminen kolmen koululaisen kanssa käy työstä!!
  Onnekseni vanhimmat tekevät niitä suht oma-aloitteisesti...
  Kuopus on toivoton tapaus!!!
  Olen jo tottunut siihen!!!
  Koulukuvaus hoidettu!!
  Tänä vuonna en ota pikkukuvia ollenkaan.Ryhmäkuva saa riittää.
  Pikkukuvista suurin osa jää käyttämättä ja lojuvat kaapinkätköissä tyhjänpantteina...
  Pyykkienkuivaustelineet sisällä.=O(
  Kuivaus hitaampaa,mutta tuo tuoksun kerrassaan valloittavan joka huoneeseen~siitä tykkään!!!
  Vanhempainvartissa ekassa käyty..
  Yllättävän positiivista palautetta ja vielä touhupyllymme kohdalla!!!
  Telsua olen katsellut todella vähän!!*ihmettelee*
  Tuleeko sieltä edes mitään katsottavaa sarjaa,johon voisi jäädä koukkuun!?
  Olipas pitkät sepustukset Niinuskaiselle,kun piti vain sanoman,että SYKSYÄ mukiinmenevää sen lieveilmiöistä huolimatta!!
  Kyllä se pian talveksi muuttuu!!!
  Ja mitähän sivuvaikutteita se sitten saa aikaiseksi!?
  Onkohan ollenkaan suotavaa kirjoittaa näin pitkiä turinoita!?
  Vähän lipsahti rankemman sorttisen raapustelun puolelle...=O) -SORRY-

  ReplyDelete
 8. Noista kaakelinsaumoista voin sanoa suorastaan olevani kade!! Hienoa toimintaa.

  Ope vastaa kontaktimuovikyselyihin: Kirjoja ainakin meillä kierrätetään jopa viisi vuotta , joten oppikirjojen päällystys on ihan määräys. Toki kirjan voi päällystää muutenkin kuin muovilla, hyllypaperikin toimii ainakin puoli vuotta kunnes hajoaa käsiin. Kokemuksesta voin sanoa, että päällystetyt kirjat ovat huomattavasti paremmassa kunnossa keväällä kuin ne, joihin ei muoveja ole laitettu.Harjoituskirjojen kanssa homma ei olekaan niin nöpönuukaa.

  ReplyDelete
 9. Heippa kaikki muovittajat!

  Minä sitten tykkään siitä puuhasta! Jo alakoululaisena muovitin kätevästi kaikki kirjani, ja kirjan sileä pinta tuntui ihanalta. Joskus kirjaan tuli kuplia, ja ne häiritsivät koko vuoden. Olipa kuitenkin jotain, mitä tylsällä tunnilla näperteli, kun paineli niitä kuplia...Kirjojen muovitus oli / on kuin uuden lukuvuodenavausrituaali!Ympäristöä kaikki muovi tietenkin rassaa, mutta kai säästöä tulee siinäkin, jos muovitettu ( parempi kuntoinen ? ) kirja pystytään muutamalla porukalla kierrättämään. Meillä pojat aina napisevat, jos saavat itselleen ruttuisen / suttuisen kirjan. Kerran englanninkirja haisi oksennukselta. Minä sitten muovitan ruttuisemmatkin kirjat, niin niihin tulee " koskematon" pinta. Tarkkoja ovat poikani - kuin äitinsä...

  ReplyDelete
 10. No tottakai tarkoitin ihan tosissaan! Laitatko mulle meiliä villasolbacka@gmail.com
  niin voidaan sopia päivästä ja laitan osoitteen.

  Pikaista paranemista.

  ReplyDelete
 11. Mikähän siinä onkin että pyykkivuoret alkavat kasvaa eksponentiaalisesti heti kun ne poutaiset kuivauspäivät loppuvat??

  Yhtään en tykkää kuivata pyykkiä vanhan talon kylppärissä, mutta eipä auta muu...

  ReplyDelete
 12. Ano
  Minäkin muistan inhonneeni lapsena kurttumuovisia koulukirjoja ja valitin asiasta äidilleni. Kunnes opettelin itse muovittamaan ja sain aikaan täydellistä jälkeä ;D

  Krista
  Meilailen tänään iltasella kun on aikaa, rauhaa ja hiljaisuutta ...
  Verneri alkaa olla jo kuosissa; on turnauksessa ja futaamassa Espoossa koko päivän tänään. Lottaa vaivaa yskä ... :( Onneksi nukkui jo paremmin viime yön niin me vanhemmatkin saimme ruhtinaallisen kahdeksan tunnin yöunen , jee.  Pilvitarha
  Niin! Totta. Meillä pyykkikori pursuaa. Pyykkäyksestä pitävä miehenikään ei ole ollut hommissaan nyt aktiivinen.

  ReplyDelete
 13. Asiasta ihan toiseen... Liikutko koskaan Munkkiniemessä? Täällä on muutama kiva liike, joita voisin suositella kotikaupunkiretkikohteiksi... Tule nelosen ratikalla ja jää pois Munkkiniemenpuistotien ekalla pysäkillä. Kävele kadun vasenta puolta. Poikkea ihanaan Pikkuväki-lastenvaatekauppaan. Toivottavasti tiskin takan hymyilee lempparimyyjäni Kirsi... Sitten etiäpäin ja poikkea seuraavaksi pieneen lahja- ja sisustuspuotiin Carlinaan. Luulenpa, että Minna on jo saanut puotiinsa syysuutta! Sitten poikkea Makuuniin ostamaan iso pussi IRTOKARKKEJA ja jatka kävelyä nameja mutustellen. Sitten ihan kohta tulee antiikkiliike Annima. Siellä käytyäsi ylitä katu ja jatka matkaasi takaisinpäin. Poikkea lounaalle tai kahville Delivoon, jonka kanasalaatti on herkkua eikä ole erityisen kalliskaan. Kukkaostoksia voit tehdä Munkkiniemen kukassa ( muistankohan nimen oikein...)tai ratikkapysäkkiä vastapäätä olevalla kukkakioskilla. Takaisin kaupunkiin pääsetkin sitten siitä pysäkiltä. Jos ehdit / haluat, voisit kävellä isosta risteyksestä vasemmalle ( Ärrän nurkalta)pitkin Huopalahdentietä. Kadun oikealle puolella on viikko sitten avattu uusi liike, joka myy käytettyjä lastenvaatteita / tarvikkeita sekä ekodesignia. Nimeä en millään muista, mutta sijaitsee pizza-kebab-ravintolan naapurissa.

  Tässä voisi olla sulle mukava aamupäiväreissu!

  Terkut Munkasta!
  - Kristiina -

  ReplyDelete
 14. Paranemista täältäkin toivottelen!

  Meillä on kanssa tuota kilpavarustelua syksyyn. On ostettu kuivan kelin kenkää ja kumisaapasta, saatu tuttavilta välikausipukua ja myllätty omat vaatevarastot ja päivitetty ne ajan tasalle. Yksivuotias tarvitsee ihan kamalasti vaatetta, huh! Pikkuvauvana meni paljon helpommin, kun ei tarvinnut miettiä kuraa ja rapaa.

  Mukavaa syksyn alkua :)

  ReplyDelete
 15. Täällä myös köhitään kuumeen kera, joten tervetuloa syksy! Siis inhoan niin yli kaiken kirjojen muovittamista, mies hoitaa sen aina meillä. Tilannetta helpottaa kierrätyskirjat, jotka jo muovitettu. Tehtäväkirjoja, jotka jäävät itselle, ei muoviteta.

  Pikaista paranemista sinne teille!

  ReplyDelete
 16. Kristiina
  terkkuja vaan Munkkaan! Suuret kiitokset tästä retki kehoituksesta! Kyllä vaan tuommoisen kivan retken voisi tässä syksyllä suorittaa.
  Meidän Verneri pelasi joskus aikoinaan HJK:ssa ja silloin treenasivat siinä Munkassa Kadetintien kentällä. Ja Munkkivuoren puolella (?) Ranskalaisessa koulussa oli sisäjuttuja talvisin.
  Jo silloin ihastelin tienoota. Samoin kun asuimme Haagassa tuli joskus lenkkeiltyä sitä kautta Seurasaareen. Ihana kaupunginosa kaikenkaikkiaan!
  Muistan kurkkineeni Anniman ikkunan takanakin joskus mutta silloin se oli kiinni.

  Tuula
  Mä en ole vielä hankkinut mitään rapakamoja Lotalle *nolo. Pian olisi pakko. Vernerin vanhat oon myynyt kirpputorilla aikoinaan pois. Ei ois kannattanut ;)

  Ira
  Paranemisia!!!

  ReplyDelete