Luukut avautuu nopeaan tahtiin



Eikä paljoakaan ole vielä tehty! Piparit on leivottu ja torttuja maisteltu Itsenäisyyspäivänä.
Kävin tänään hakemassa keittiökaupasta sellaisen kuulemma todella hyvän pursottimen, jolla on helppo koristella piparit. Minulla kun on aina ollut tapana askarrella itse voipaperista pursotin, joka sitten lopulta leviää käsiin. Tänään illalla jos testaisi muutaman sillä uudella pursottimella ja sitten pyytäisi Verneriä koristelemaan loppuja. Tosin pojalla ei ole ollut kiinnostusta koskaan kuin kahden, kolmen piparin verran. Sitten lopahtaa into. Ja meikä joutuu hommiin. Onneksi tuli tuo tyttö, jospa hän sitten isompana tykkäisi koristelusta enemmän.

Jouluruokaa tahtoo kunnon väääääki ... mitään en ole vielä miettinyt saati tehnyt. Ennen äitini kiikutti meille aina omatekoisensa herkulliset laatikot muttei enää. Äiti ei jaksa enää tehdä eikä kannatakaan, koska siskon kanssa vietetään Jouluaatto omiemme kesken. Äidin luona sitten useasti piipahdetaan pyhinä kahvittelemassa. Siksipä olen tässä parina Jouluna ihan Stockan Herkusta tilannut muutaman porkkana- ja lanttulaatikon. Ja sieltä saa muuten aivan mielettömän hyvää bataattilaatikkoakin. Tänä vuonna tuntuu siltä, että ihan vaan yksi tai kaksi laatikkoa riittää. Mielessä siintää Joulu, jolloin ei ehkä mässäiltäisi kuin vain aattona. Inhoan sitä ähkyä, kun on vaan pakko ottaa. Ja sitten kun lapset on nukkumassa vedän yleensä ihan hirvittävät suklaaöveriähkyt telkun ääressä.

Nuorempana halusin aina tehdä just samanlaisen Joulun kun meillä kotona. Kaikki samat ruuat ja leivonnaiset. Äiti on ruuanlaittaja ammatiltaankin, joten minulla oli aika suuret saappaat, joihin astua. Silti väänsin itkun kanssa lusikkaleipiä yömyöhään ja tarjoilin suuren suuren rosollin ja muut tilpehöörit liikaa kaloja ja kinkkua, joita heittelin sitten roskiin, kun ei kelvanneet kuin minulle. Ja liika on aina liikaa. Apus! Mies meillä aina paistaa kinkun ja se meni viime vuonna liian kuivaksi. Kinkun tuoksu on kyllä ihana, oikein kunnon Joulun tuoksu. Varsinkin, kun sen on paistanut yönä ennen aattoa. Aamulla aivan mahtava tepastella Jouluisessa kodissa, kun tuoksuu kinkku.
Niin me varmaan nytkin tehdään. Puolet saattaa lentää siitä kinkusta sitten kuitenkin roskiin.
Tai mene ja tiedä. Sehän riippuu aina siitä onko se onnistunut.

Mitä Jouluruokia te teette? Kyllä meillä on myös se karjalanpaisti pöydässä. Se on peruja minun lapsuudenkotini Joulusta. Ja sen osaan jo tehdäkin. Ekalla kerralla isäni sanoi, että liha on sitkeää. Viime Joulun aikaan kun meillä oli vieraita syömässä paistiani kaikki kehuivat ja ihme, etteivät litkineet liemenkin padasta. Harjoitus tekee mestarin.

Kinkku, karjalanpaisti, perunat, ruusukaalit, herneet, kalat,porkkana-,lanttu-, ja bataattilaatikko, italiansalaatti, punajuurisalaatti, katkarapusalaatti, rosolli ... kahvin kanssa juustoja ja keksejä ja muutamaa laatua maustekakkua pipareiden kera. Ja aamuhan aloitetaan riisipuurolla ja luumusopalla, josta kaikki etsivät mantelia ja ihmeellisesti se kuitenkin aina löytyy Verneriltä ;)
Kauheeta kun tuli jo ähky!

Viimeinen Joulu tässä kodissa. Haikeaa. Ja ensi vuonna saan pitää sitten lähisuvulle ovet auki, kun kaikki mahtuvat yöpymäänkin. Ihanaa. Kunnon vanhan ajan Joulu. Muttei sitten mitään lusikkaleipiä kahvin kanssa.

22 comments

  1. Onko sulla joku erityinen niksi karjalanpaistin onnistumiseen? Perinneruoat ovat vasta ihan vähän aikaa kuuluneet repertuaariini:)

    ReplyDelete
  2. Uh, tuli jo ähky ajatellessa noita jouluruokia :D

    Me ollaan tänä jouluna ekan kerran ihan kotona. Ruokasuunnitelmat ovat vielä vähän auki, mutta kinkkua, laatikoit; porkkana ja lanttu, sitten mies meinasin tehdä jonkun paistin ja sen kanssa punaviinikastiketta. Mies haluaa ehdottomasti kinkunkastikkeen, sillejä ja nyt hän puhui jostain pateesta. Minä syön kinkkua, porkkana- ja lanttulaatikkoa, perunaa ja sitä paistia + punaviinikastiketta. Muut eivät uppoa ;) Kyllä, olen kranttu :D

    ReplyDelete
  3. koska lapsuudenkodissani oli hirveetä stressiä ja itkua kaikesta: ruuista, siivouksista ja mitä-nyt-olikaan-PAKKO-tehdä niin meillä on toiset kuviot, rentoa ja leppoisaa ja saariosten äidit tekevät meidän laatikot, kunhan ollaan vaan ja köllötellään. sressitöntä joulunalusaikaa kaikille!

    ReplyDelete
  4. Mä en ole muuten ikinä jouluna syönyt karjalanpaistia!

    Suomessa on laatikot, isän paistama kinkku, rosolli, sieni- ja perunasalaatti, savukalaa ja joululeipää. Tais joku nyt unohtua. Noista en saa mitään tänä vuonna. On enkkujoulu.

    Tänä vuonna siis poikaystävän vanhempien pöydässä. Siellä on kalkkuna (ja stuffing, mikä tää on suomeksi?), uuniperunaa, pikkunakit pekoniin käärittynä, haudutettua punakaalta, ruusukaalta, porkkanaa, palsternakkaa ja varmaankin juustoinen kukkakaalipaistos. Vähän erilaista, mutta hyvää!

    ReplyDelete
  5. Me tehtiin ensimmäisenä jouluna kun olimme itseksemme listan johon keräsimme ne ruoat mikä olivat meille tärkeitä. Joulupöytä onkin aika karu verrattuna moneen muuhun. Kinkku, kinkunliemestä tehty kastike, peruna-, porkkana- ja lanttulaatikot, vihersalaatti, keitetty peruna. Kaikki tulee syötyä eikä ruokaa tarvitse heittää roskikseen. Karjalanpaisti on syöty erikseen eri päivänä. Tänä jouluna ehdotin (aika painavasti kyllä) että mieheni hoitaa syömispuolen suunnittelut ja hankinnat. Minä huolehdin lahjoista ja koristeista joten onhan se reilua, että työtä jakaa. Tokihan sitten jouluna yhdessä tehdään ruokaa mutta mies hoitaa etukäteisvalmistelut.

    ReplyDelete
  6. Olen varmaan outo ikäisekseni, kun pidän kaikista jouluruuista (paitsi sillistä, ja karjalanpaistinkin jätän kyllä mieluummin johonkin muuhun hetkeen). Lipeäkalastakin, jos se on äidin tekemää... Itse en vielä vietä omia jouluja, nyt menen toista kertaa siskon perheen luo; jotenkin kolmen aikuisen joulu vanhempien kesken on vähän LIIAN rauhallinen, kun taas pienen kummipojan jännitys tekee joulusta itsellekin hauskemman. Sisko on ottanut linjan, ettei kokkaa perinteistä, koska sitä saa sukulaisissa: viime vuonna meillä oli hirveä, ja laatikkojuurekset (plus punajuuri) uunikasviksina hirven kaverina. Minä tein jouluhalon, mutta siitä ei taida tulla perinnettä, ei se niin hyvää ollut.

    Äitini on laittanut perinteiset jouluruuat, mutta on alkanut nyt vähän vähentämään puuhaamisen määrää, minkä toki suon hänelle. Meillä on onnistuttu pitämään joulu suhteellisen stressittömänä, eikä ole liikaa asioita, joita on "pakko" tehdä, tai pakko tehdä tietyssä järjestyksessä. Sellainen joulu sopii minulle - kukin tietysti tavallaan!

    ReplyDelete
  7. Ja sitä piti vielä sanoa, että mistä nuo lumihiutaleet kuviisi tulevat? Ensimmäisellä kerralla ne huomatessani epäilin, että silmissä viiraa. :D

    ReplyDelete
  8. Taivahan vallat, mikä ehtoinen emäntä ole!!

    Muuten, kokeile Kotivinkin Jouluherkku-lehden porkkanalaatikkoreseptiä. Se on ollut jokaisessa niissä lehdissä. Siihen ei tule riisiä laisinkaan ja makeutta antaa hunaja. Aivan taivaallista!

    Ja jos teillä on ensi vuonna sukujoulu niin viettäkää se ehdottomasti nyyttärein. Meillä on sukujoulu ja jokainen tuo jotain. Kinkku tulee aina hostaajilta, mutta me muut tuomme laatikoita, rosollia, jälkkäriä jne.. Toimiva juttu, eikä kenenkään tarvitse viettää koko joulukuuta keittiössä!

    ReplyDelete
  9. Hitsit Niina, kun on vieläkin kade tuosta Samu ja Salla-joulukalenterista. Se ois niin iskenyt meidän neidille, mutta en mä vaan löytänyt moista mistään. HÖH :).

    Oot kyllä melkoisiin saappaisiin astunut, kieltämättä. Meillä tehdään jouluruoat kanssa kimpassa. Isäni tekee maailman parhaimmat kalat, joten en edes halua kokeilla kenenkään muun tekemänä, heh. Ei itkua eikä stressiä joulunalusaikaan, kiitos.

    Meillä myös viimeinen joulu vanhassa kodissa, mutta ei ole oikeastaan yhtään sääli. Uudessa talossa pääsee sitten viettämään omaa "unelmajoulua" natisevien lautalattioiden kanssa :).

    ReplyDelete
  10. Minä pääsen vielä Joulut helpolla ruoanlaiton suhteen. En ole niistä järin innostunut, siis laittamisesta, mutta syömisestä kyllä ;)
    Olen kyllä ollut aika paljon jouluna myös töissä, joten en olisi oikein ehtinytkään perehtyä tuohon ruoanlaittoon.

    Meillä syödään jouluna äidin laittamia ruokia; itsetehdyt lanttu- porkkana- ja perunlaatikot, maksalaatikkoa, erilaiset silakat ja graavikalat, mätiä ja siikaa, rosollia, joululeipää, jotakin hyvää rasvaista juustoa ja tietenkin Kinkku! Jäiköhän jotain oleellista puuttumaan?

    Joulupäivän aamuna yleensä vasta syömme riisipuuron sekametelisopalla.
    Jälkkärinä tietty konvehteja, torttuja, kaurapipareita ja vihreitä kuulia.

    Ruoan lisäksi jouluun kuuluu meillä seurapelit, joita pelaillaan pitkin iltaa. Joulua vietetään isomalla porukalla siskon luona, jossa mahdutaan kaikki yöpymäänkin.

    Mukavaa Joulun odotusta :)

    ReplyDelete
  11. Tuo Lotan nenän nirpistys on valloittava :-).

    Lapsuuden kodin jouluruokia ovat laatikot (lanttu, porkkana, maksa ja peruna), itse tehty sieni- ja italian salaatti ja kala eri muodoissa. Niin ja kinkku tietysti.
    Samoilla linjoilla yhä jatketaan.

    Bataattilaatikko kuulostaa hyvältä, täytyypä käydä hakemassa.

    t. Tania
    Ai niin - onnittelut uuden kodin johdosta!

    ReplyDelete
  12. Oivoi..kuulostaa herkulta ja varmasti maistuukin kun piitkästä aikaa ei ole tullut mässytettyä jouluruokia kahta kuukautta ennen hoo-hetkeä (pikkujouluissa KAIKKI haluavat jouluruoat ja niitähän sitä saa vääntää työkseen..)

    Me vietämme joulun kahdestaan mieheni ja tietenkin kahden koiruuden kanssa. Otin talviloman joulun pyhiksi niin saan kunnolla keskittyä joulun valmisteluihin.

    Tänä vuonna meillä on menyyssä; Kinkkua, uunijuureksia(porkkanaa, lanttua, punajuurta), porkkana-ja maksalaatikkoa, paria salaattia ja isän tekemää superhyvää kylmäsavulohta. Sillit, rosollit ja lanttulaatikot saavat jäädä meidän puolesta parempiin suihin. Niin ja jälkkäriksi karpalokiisseliä ja kermavaahtoa..ja kahvilla sitten jotain älytöntämättösuklaaöklötyskakkua josta se taju sitten lopulta lähtee, jos ei jo edellä mainituista ruoista =D Niin ja kaiken teen toki itse..

    ReplyDelete
  13. Olet viisastunut.
    Mä elän nyt vielä tota "pakko tehdä kaikkea perinteistä ja paljon"-vaihetta. Yksin itken lanttulaatikkooni Tapanin päivänä, kuinka olen taas levinnyt ja paisunut. Kunpa sitä kans osais hiukan himmata!

    ReplyDelete
  14. Meillä vietetää joulua anopin perheen kanssa ja tänävuonna todettiin että jouluruokia pöytään ihan vaan hillitysti ja joulupäivänä sitten syödään vaikka hyvät pihvit.
    Me on vuosia ostettu laatikot ja viritetty niitä sitten. Ja hyvät tulee sitenkin.
    Kotikotona äiti teki kaiken aina alusta loppuun itse, tarkoittaen sitä että juhannuksena paistettiin loput piparitaikinat ja syötiin pipareita jätskin kanssa. Mulle kävi siten että mä en edes yrittänyt äidin saappaisiin ja olen monta joulua pärjännyt hyvin tuolla viritystaktiikalla. Rosollia meidän jouluporukasta ei syö muut kuin minä ja äitini.

    ReplyDelete
  15. Teidän jouluherkut kuulostaa hyviltä. Lasten syntymän jälkeen suku on kokoontunut meille joulun viettoon, niin nytkin. Osa syö meillä osa tulee vasta illan viettoon joulupukkia odottelemaan. Aikuisia on koolla noin kymmenen ja neljä lasta tuo säpinää. Teemme laatikot etukäteen pakkaseen ja muutenkin yritetään tehdä mahdollisimman paljon etukäteen.

    Meillä on joulupöydässä kinkkua ja joskus kalkkunaa + makeantulista colakastiketta, imellettyä perunalaatikkoa, lanttulaatikkoa, porkkanalaatikkoa ja bataattilaatikkoa, salaatteja, mutta ei rosollia, sienisalaattia, leipäjuustoa, paikallisen tilan kotijuustoa, mätiä ja mies tekee aina myös jonkun kalan. Viimeksi jouluruoka loppui jo Tapaninpäivänä, minä olisin syönyt vielä muutaman päivän lisää jouluruokia... Pipareita tehdään ja joulupullaa vieraita varten. Aattona juustokakku riittää jälkiruuaksi ja ne suklaat. Ennen ostettiin aina juustoja jälkkäriksi ja ne syötiin vasta sitten uutena vuotena.

    Oi, odotan jo sitä aattoaamun kinkun tuoksua...

    ReplyDelete
  16. Oih ja voih, kun odotan jo että olis aatto ja päästäis joulupöytään!

    Meillä on jouluna vakio porukka minun sekä miehen vanhemmat, miehen puolelta vielä pari sukulaista ja meidän kolmihenkinen perhe eli yhteensä 11 suuta.

    Tällaista menua olin ajatellut mätihyytelö (ihan must!),kylmäsavulohi, graavi siika,sinappisilakat ja aattona itse savustettu lohi.
    Lista jatkuu: rosolli, sienisalatti, Waldorfin salaatti,kotijuusto,lihapullat & punasipulihilloke,kinkku & konjakkisinappi. Lämpimät: lanttultk, imelletty perunaltk, tänä vuonna ajattelin kokeilla Nannan mainitsemaa porkkanaltk ilman riisipuuroa, perunat ja kastike kinkun paistoliemestä...ei se ihan tähän vielä loppunut sit viel karjalanpiirakoita ja saaristolaisleipää.

    Ja tämän jälkeen jokainen pyörii ähkyssä ja juo vichyä, tietty pitäähän sitä vielä kahvit keittää sekä pipareita ja suklaata laittaa pöytään, että saadaan kunnon närästys aikaiseksi, eikö...;)))
    Ja kaiken lisäksi tämähän on niin ihanaa että se täytyy uusia joka joulu, kun jouluhan on vaan kerran vuodessa!!!

    Jännittävää joulun odotusta! =D

    ReplyDelete
  17. Me vietämme aaton ja joulupäivän kotona, ja sitten vasta tapanina ajelemme mun vanhempien luokse. Haluan olla pari päivää kotona, jotta ehtii vain olla möllöttää. Kyläily on niin raskasta, vaikka menisikin tuttuun lapsuuden kotiinsa...

    Meillä ei paisteta kinkkua, koska minä en syö lihaa. Ostan miesväelle valmista kinkkua; eivät hekään sitä kovin paljon syö. Lanttulaatikko on mun bravuuri, jonka rinnalla äitien ja mummojen laatikot kalpenevat: osaan lorauttaa siirappia just oikean määrän ja paistovaiheessa laitan laatikon pinnalle voisilmiä( ainoa kerta vuodessa, kun ostan pikkupaketin voita ). Perunalaatikon olen ostanut tähän asti Stockalta, mutta taidan kokeilla sen valmistusta. Lisäksi saatan tehdä bataattilaatikkoa, jonka ohjeen bongasin jostain. Viime vuoteen asti vihasin porkkanalaatikkoa: kuvottavaa porkkanan ja riisipuuron sekoitusta. Sitten löysin ohjeen, jossa käytettiin porkkanan lisäksi mannahiutaleita, ei siis lainkaan riisiä. Voi, miten hyvää siitä tulikin! Laatikoiden lisäksi tarjoan lihapullia( pojat eivät pärjää ilman niitä ), rosollia ja italiansalaattia. Stockalta ostan jotain kalaa. Juomana on kotikaljaa ja viiniä. Kahvin / glögin kanssa tarjoan pipareita, torttuja ja punaviinisuklaakakkua.

    Eiköhän siinä taas ole yhdeksi jouluksi... liiankin kanssa.

    - Kristiina -

    ReplyDelete
  18. Ihana kuva Lotasta!

    Me vietämme sukujoulua lapsuudenkodissani valkoisessa talossa järven rannalla.

    Ehdoton jouluherkkuni on isän tekemä savulohi ja äidin kylmäsavulohihyytelö. Joulupöydästä löytyy myös laatikot, kinkut, rosollit ym. mutta ne eivät ole koskaan olleet mun juttu. Jälkkärinä on perinteisesti vadelmajäädykettä kinuskivaahdolla, nam :) Ja myöhään illalla nostetaan pöytään vielä suklaakakkua, joulupullia, piparkakkuja, joulutorttuja, suklaata.. Eli joulun ruokavalioni tiivistettynä: kalaa ja herkkuja :D

    Joulupäivänä makoillaan, luetaan lahjakirjoja ja syödään suklaata. Tapaninpäivänä alkaa kaloreiden kulutus, kun teemme luistinradan järvenjäälle :) Tulis vaan nyt pakkasta..

    ReplyDelete
  19. Ooh, ihana ruokalista, kuola alkoi valua :P
    Minullakin oli aiemmin hinku syödä aina just ne samat jouluruuat kuin lapsena/nuorena kotona, mutta nyttemmin olen vähän uudistanut perinnettä. Mukana on aina joitain perinneruokia, mutta myös joka joulu jotain uutta. Tänä jouluna tulee pöytään ainakin peruna- ja lanttulaatikkoa, punajuuripatee, lihapullia (miehen toivomus), erilaisia kaloja (jotka kaiketi ostan valmiina), rosollia ja pikkukinkku tai kalkkunarulla. Ehkä jotain muutakin, mutta ei mitään valtavaisan suurta valikoimaan.
    Kahvipöytään tulee maailman paras jouluinen kuivakakku, pipareita ja suklaita. Pikkunaposteltavaksi ruisnappeja sillikaviaarilla ja juustoja. Ja sitten niitä suklaita ja karkkeja napsitaan pitkin joulunpyhiä. Röyh. Niin ja glögiä lipitellään paljon. Lipiteltäisiin pikkuisen myös viiniä, jos tila sen sallisi :D

    Ja hitsi, että tuli nälkä näitä ruokia miettiessä!

    ReplyDelete
  20. Meidän joulupöydässä on porkkana-, lanttu- ja perunalaatikkoa. Niiden lisäksi keitettyjä perunoita ja valkokastiketta, joka maustetaan maustepippurilla. Keitettyjä herneitä ja pikkuporkkanoita, joissa maistuu valkosipuli ja seesaminsiemenet. Lapsille pyöräytetään soijapullia (tai ostetaan pakasteena) ja sitten on vielä savutofua, joka leivitetään ja paistetaan pannulla. Niin ja salaatteja. Rosolliakin. Karjalanpiirakoita ja saaristolaisleipää. Sienisalaattia saattaisin ehkä vähän haluta ja mies on hankkinut aurajuusto-lohirullan. Juomaksi Pellegrinoa, maitoa ja viiniäkin kenties.

    Herkkuja en ole vielä enempiä miettinyt. Suklaata ja pipareita ainakin. Ehkä juustojakin.

    ReplyDelete
  21. Slurps! Ompas täällä herkut :)
    KIITOS kaikille yhteisesti. Kivoja vinkkejäkin tässä saa omaan Joulupöytäänsä ...

    ReplyDelete
  22. Meillä ei syödä perinteisiä jouluruokia: niitä saadaan mummoloissa pyhinä.
    Monta vuotta on mennyt niin, että jokainen perheenjäsen on saanut valita yhden ruuan, joka valmistetaan aattopöytään. Esikoinen haluaa aina kermaista sieni-savuporokeittoa. Pikkusisarukset ovat toivoneet milloin pakasteherneitä, milloin katkarapuja.
    Tänä joulua teen jälkkäriksi luultavimmin tiramisua...

    ReplyDelete