Pihajuttua ja muita pikku ajatuksiaKun asuu näin kauniissa vanhassa talossa, keskellä pientaloaluetta, koen velvollisuudekseni hoitaa pihaa. En tahdo, että se mitä näkyy naapureille tai tielle, on epämääräinen sotkuinen piha ja ränsistynyt ulkoasu. Haravoin, kannan lelut paikoilleen, pidän kukkaistutukset nätteinä. Ulkoruukkuihin pitäisikin hankkia kanervat ja muut syksyn kasvit. Olen hieman myöhässä, kun on ollut hoppua muuten elämässä. Halloweeniksi kaiverramme aitoja kurpitsalyhtyjä taas. 

Talon julkisivusta ja katosta tuli siistit - toissa kesäisen hurrrrjan aherruksemme ansiosta. Kadunpuolen laudoituksen alaosa on vain sieltä täältä paikkamaalattu (siis talon toinen puoli, ei näy kuvissa) ja se loistaa todella rumana. Mietimme miehen kanssa, että sen maalaamme ensi kesällä kokonaan. Mua varoitettiin paikkamaalaamisesta töissä, mutta en uskonut. 
Piti kokea itse. Ei tuu siistiä. Uusi maali ei ole liituuntunut, vaan loistaa sieltä seasta.

Talon kunnossapito on kovaa hommaa. Piha on suuri. Talvella lumityöt ja kyllä, katolle pitää kiivetä pudottelemaan lumet pois taitoksista. Pian pitäisi uudet puuntaimet suojata nakertajilta. Sipulit kaivaa maahan. Yksi vanha kuusi pitäisi kaataa pois. Ja tilalle istuttaa jotakin muuta, omenapuu ehkä?

Pihahommia teemme naapurien kanssa ja sitten ihan itsekseen.
Tällä hetkellä meillä taitaa olla enemmän aikaa pihahommille kuin naapurissa. Mutta joskus sitten toisinpäin.

Haravoidessa mietinkin juuri sitä, että tässä asuminen on jatkuvaa työtä. Aina on jotakin. Rahaa palaa. Saa kyllä vetää lonkkaakin, mutta ... on se ihan eri homma asua kerrostalossa tai vaikkapa uudessa omakotitalossa.Siivoaminenkin on ihan eri luokkaa. 
On yläkerta ja alakerta. Koko ajan saa olla juoksemassa portaita edestakas.

Lämmitystä täytyy miettiä. Uunilla ollaan vielä menty kivasti. Sähköpatterit tulee kuvioihin sitten talvella. Muuten, vedetään vaan lisää vaatetta päälle jos alkaa puistattaa.
Lyhythihaisella paidalla en ole kolmeen talveen täällä hillunut enkä nytkään. Pyjama ja villatakki. Mutta joo, kyllä ne nousee , sähkölaskut talvisin moneen sataan. Mutta onneksi uunin avulla ollaan saatu laskua alemmas.

Toinen kakluuni olisi vielä korjattava.Etsi ero kuvien välillä !Tässä ! Haravoinnin tulos.


 Kukas se siellä ikkunassa seuraa? Vilppua ei voi pitää ulkona jos haravoi. Koska se ei jätä haravaa IKINÄ rauhaan, ja roikkuu siinä kiinni. Hah. Huoh. Vaikka olen kuinka yrittänyt kouluttaa, ei. Haravaa on yritettävä kiinni. Ja siinä on roikuttava.


Nyt täytyy käydä napsasemassa Malvan siemenkotia sisälle kuivumaan. Heitän siemenet sitten keväällä maahan. Malva on yksi suosikkikukkani.

Mukavaa viikonloppua. Jatkan uunin lämmitystä. Heipat!

36 comments

 1. Ahkera sinä!! Me vetäistään aina jossain vaiheessa lehtien yli ruohonleikkurilla, niin päästään niistä vähän helpommalla.

  Muuten odottelen sitä vaihetta, että maapläntti olisi edustuskelpoinen naapurustoon. Toistaiseksi se ei ole sitä ollut.. Jos ensi kesänä, kun me saadaan paljon uusia naapureitakin.
  Yksi karmean kokoinen kuusi pitäisi meidänkin kaadatuttaa, mutta se tehdään siten, että joku saa viedä ne pienen puun kokoiset oksat mennessään. Ihminen ei vaan kaikkea jaksa :D

  Nyt mä ajattelin vähän raivata sälää kaappeihin, laittaa musiikkia soimaan ja lasillinen punaista kiitos. Kaivoin Spotifyista Vuokko Hovattaa, tykkään tykkään, säkin varmaan tykkäät ; )

  Kivaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mietin kans sitä leikkurijuttua mutta emmä ... eikö ne jää sitten siihen nurtislle lillumaan. Meillä kun on vielä toi iso vanha vaahtera. Niin sitä lehtee tulee aika kiitettävästi. Pitää useaan otteeseen haravoida.
   Ja kun ottaa treenin kannalta !

   Itseasissa en tykkää Vuokko Hovatasta :D Mutta kiva, kun sä tykkäät ;)
   Mulla kans sauna ja punanen mielessä. Kunhan eka lämmitän talon.

   Nastaa viikonloppua !

   Delete
 2. Replies
  1. Ja onnekkaat ovat ne jotka siellä saavat asua ja ahkeroida ;)

   Delete
 3. Sitähän se on: Iso piha ja iso talo = paljon työtä. Mutta tämä puolen vuoden pakkoasuminen kerrostalossa oli opettava kokemus. Tiedän, että en kuulu pieneen asuntoon, elämään pihatta ja puutarhatta. Vanha talo on ikuista työtä. Toisesta päästä kun saa valmiiksi, saa toisesta aloittaa uudelleen :)

  Meillä on uudessa kodissa vesikiertoinen puulämmitys. Ok, onneksi varalle on sähkövastuskin, muutenhan ei voisi talvella lähteä minnekään, kun vesiputket paukahtaisivat heti jäätyessään. Ilmalämpöpumppu pitää asentaa lisäksi. Lisäämään asuinkerrosten puulämmittimien hyötyä. Rumia ne pumput, mutta huomattavasti ekologisempaa ja edullisempaa kuin moni muu.

  Ihanan näköinen tuo haravoitu piha. Voi kun saisi itsekin tuollaisen vielä tälle syksylle. Totuus on kuitenkin, että raivaussahaa tarvitaan, ja musta ei nyt ole raivaushommiin. Keväällä sitten :)


  Teillä on kyllä ihana talo. Uskomattoman kaunis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Emilia, en tiedä minkä ikäinen teidän talo onkaan ja onko perustus millainen. Ainakaan meille ei tule ilmalämpöpumppua. Vanhaan rossipohjaiseen painovoimaiseen ilmanvaihtoon nojaavaan taloon ei suositella ilmalämpöpumppua, mun tutkimusteni mukaan.

   Me raivattiin pihaa aika paljon ja ens keväänä lisää. Lähtee vattupusikot ja marjapuskan jämät pois ja laitetaan tilalle jotain tosi paljon nätimpää.

   :)
   Kiitos, mä rakastan meidän taloa. Aamulla kun herää, täytyy yhä välillä hieraista silmiään, että onko tämä totta tosiaan. Asunko täällä ?! :)   Delete
  2. Hirsitalo ja rossipohja meilläkin. Oliskin kiva tietää, että minkä lähteen mukaan tuo yhdistelmä ei toimi. Ilmanvaihdon kanssahan tuolla ilmalämpöpumpulla ei niinkään ole merkitystä, vaikka siinä yksikkö on sekä ulkona, että sisällä.... Mutta tosiaan, kiva jos linkkaisit sun tutkimusmatskua, niin saisin itse perehtyä myös! :)

   Delete
  3. Kyllä joo käytetään ilppiä vanhoissakin taloissa. Kierrättämään esim. uunin lämpöä talossa muuallekin. Mutta mä uskon, että täällä isossa talossa ei toimi, koska lämpö nousee ihanasti ylöspäin ihan luonnostaan lämmittämään yläkertaa. Kesällä en tiedä viileämpää kuin vanha hirsitalo, yläkerta tietenkin joskus kuuma, mutta ikkunan saa auki. Jotenkin tuntuu, että sotkee vanhan painovoimaisen ilmanvaihdon tuo laite. Tai nostaa ilmanpaineen paikallisesti ja sitte kosteus tiivistyy seiniin. En tiedä, olen skeptinen eikä meille sitä hankita. Jokainen saa tehdä niinkun tahtoopi asian suhteen ;)

   Delete
 4. Hei!
  Kuulostaa niin tutulta, niin tutulta. Juuri eilen kävin netissä katselemassa uusien, helppohoitoisten, simppeleiden ja huoltovapaiden talojen piirustuksia. Mutta kun ei voi! Jokin tässä vanhassa talossa, narisevissa rappusissa, rapistuvissa ikkunankarmeissa ja järjettömässä työnmäärässä vaan niin viehättää. Mutta kohtahan lumi peittää kaiken ruman ja saamme käpertyä takkatulen lämpöön (olettaen, että joku on muistanut tilata puita ja raahata ne liiteriin :) )
  Ihanaa viikonloppua sinulle!
  t. Kerttuli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerttuli, sinäpä sen sanoit! En tiedä mistä se on lähtöisin, jo lapsena haaveilin vanhoista taloista. Ja kaverin kanssa käytiin urkkimassa autiotaloja ...

   Delete
 5. Vnahan talon myötä sitä on kummasti oppinut vetämään vain lisää vaatetta päälle jos palelee, tai sitten laittaa taas kerran uuniin tulet. Sähkö on kallista!
  Mulla taitaa jäädä syyskukat laittamatta, ikuinen pessimisti kun olen niin sade pilaa ne kuitenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, syyskukat ! Pallokrysanteemit kuolee alta aikayksikön ! :) Mutta kanervat on hyviä, rumia mutta hyviä ! :) :)

   Delete
 6. Meillä on öljy+puulämmitys, ja viimevuonnakin saatiin miehen työpaikalta pari kuorma-autollista rakennuspuu(jätettä?) eli ilmaista lämpöä =)
  Kaksi vuotta ollaan asuttu ja lähettiin maalle turun keskustan liepeiltä 82m2 asunnosta-ainaista siivousta ja pihatyötä koko OKT :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, koko ajan saa olla tekemässä jotain. Ja se ei ole mitään pientä sisustusta tai tapetinvaihtoa. Sille ei ole aikaa tässä kaikessa ;)

   Delete
 7. Pihahommia olisi joo. Kaikki kesken ja levällään. Talossa maalaus kesken... Syksy yllätti omakotitaloasujan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä kesä oli aika katastrofi maalareille :( :( Syksy yllätti meidätkin kyllä.

   Delete
 8. Tutun kuuloista. Omassa talossa asuminen ja pihan omistaminen tietää kyllä aikamoista raadantaa, mutta en silti vaihtaisi. (Joskus tosin olisi kiva saada joku lepolöhöloma etelän hiekkarannoilla.) Aina on siivousta, remppaa, pihahommaa, järjestelyä ja vaikka mitä...

  Mä en muuten aio roudata tänä vuonna lehtiä pois pihalta, vaan haravoin niitä kukkapenkkeihin ja marjapuskien alle. Osan jätän nurtsille. Eiköhän ne sinne hajoa ja samalla lannoittavat kasveja. Säästää rahaa (ei tarvitse lannoittaa niin paljon) ja vaivaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :) Niinhän se on. Lehdet voi myös jättää. Vaahteramme on iso ja vanha ja lehdet peittää ihan oikeasti koko pihan ellei niitä haravoi. Se limainen matto ei houkuta lapsia leikkimään ja pelaamaan futista ulos. Ja ne ei kyllä maadu mihinkään noin nopsaan.

   Eli hihat heilumaan ! :) Tulee treeni kaupan päälle.

   Delete
 9. Ihanan pieni lehtikasa. Mä olen haravoinut jo 10 tuollaista ja se vasta alkusoittoa. Meiltä tulee pihalta vähintään 30 isoa jätesäkillistä lehtiä joka syksy. Tuolla se urakka mua odottaa...jos huomenna jaksaisi taas hommaa jatkaa. Puuh...kyllä noi isot vanhat puut on IHANAT kesällä,mutta syksyllä...A-P-U-A!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Isot vanhat puut on ihania kyllä, syksy tai ei. Ihanaa, kun on vanha talo ja tontti.

   Delete
 10. Joooo :D ;D ei oo kaikki lehdet tosiaan tuossa ;) Oon tässä jo muutamaankin otteeseen haravoinu :)

  Hei, vastailen kaikille vielä erikseen ajan kanssa :) Ootte ihania !

  ReplyDelete
 11. Niin tuttua! Meillä vielä nuo omppupuut tuottaa hurjasti lisätyötä. Omppujen poiminta syksyllä maasta päivittäin ja lehtien haravointi, yhdeksän vanhaa puuta tuottaa hirveesti lehtiä ja siihen koivut päälle..

  Voi Vilppua! Hassu koira.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Omppuja tulee kans vieläkin ;) Ihan muutama, mutta eilen keräsin pari tosiaan maasta vielä. Vilppu on aikamoinen sähkönen tarmopesä, pitää lähtee kohta ulos sen kanssa ! :)

   Delete
 12. Varmasti on pihassa ja vanhassa talossa paljon tyota,mutta sen tyon varmasti korvaa noin ihana ja kaunis talo.
  Kuvista muistui mieleen se,miten aikoinaan haravoin paljonkin lapsuudenkodissani ja yrityksessamme,mutta nyt en ole lahes 20 vuoteen tarvinnut haravaan tarttua.Olisi kiva taas vaihteeksi....

  ReplyDelete
 13. Ihana tuo teidän talo!

  Meillä on kanssa vanhahko talo ja seitsemän vanhaa omppupuuta. Voi luoja sitä työnmäärää, mutta on se sen arvoistakin. Eipä tartte lähteä lenkille, kun on tänäänkin kolme tuntia haravoinnut, ja nostellut omenasäkkejä peräkärrylle :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei kiitos ! Pihahommat on siinä mielessä just hyviä, että saa samalla treeniä ! Tykkään ! :) Ja punaset posket !

   Delete
 14. Todella kaunis rakennus :)
  Meillä toivon mukaan saadaan pian maalämpöjutskat paikalleen, tulisijoja on vain kaksi puuhellaa, kummassakin keittiössä omansa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maalämpö ois kyllä aika hyvä, mutta eipä kyllä ole rahaa sitä ruveta laittamaan ainakaan nyt ! Meillä pitäs patteritkin vaihtaa kun on tosiaan sähköllä toimivat ja maalämpöön vaaditaan vissiin vesikiertoset ???!
   Ja muutenkin , monta kymmentä tuhatta egee. Noh, me poltellaan vaan puuta villapaidat päällä ;D

   Delete
 15. Työtä riittää kyllä, keväällä, kesällä, syksyllä, talvella... Jos tuntuu liian helpolta, kantsii muuttaa maatilalle ja puilla lämmitettävään maalaistaloon! Neliöitä sisällä siivottavana ja hehtaareja ulkona haravoitavana yllin kyllin. Silti en vaihtaisi mistään hinnasta! Kiva blogi sinulla! t. Maarit

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maarit, kiitos paljon ! :) :)
   Kyllä tässä on siis puolensa ja pitää olla luonteeltaan tietynlainen, että tykkää. Me asutaan hieman niin kuin maalla kaupungissa.

   Delete
 16. Kaunis koti teilla on. Haaveilen itse saavani taas ihan OMAN kodin. En mitaan vuokrakotia. Kunnon pihan jota laittaa ja kuopsuttaa. Haravoida ja hyysata. Lasten juosta ja leikkia. Talla hetkella ei ole takapihaa, ei etupihaa. Ei voi oikein tehda mitaan. Miljuuna saantoa ja saadosta mita saa tehda ja mita ei. Toivottavasti viela pian, joku paiva. Kaiheana talla hetkella ajattelen ennen tanne USAhan tulemista. Entista taloa ja pihaa. Mutta elama jatkuu, muuttuu, ja me elamme siina mukana mita milloinkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänks ! Tsemppiä sinne jenkkeihin ! :) Elämä vie milloin minnekin, semmosta se on ... :/ Mutta nautitaan kuitenkin elosta eikös vaan !

   Delete
 17. Samoja ajatuksia täällä kuin edellisilläkin kommentoijilla...
  Kiva asua maalla ja omassa maalaistalossa, mutta kyllä mä IHAN oikeasti välillä haaveilen pienestä rivitalotakapihasta, jossa voisi näennäisviljellä kasvatuslaatikossa yrttejä ja kitkeä niitä muutamaa rikkaruohoa pois. Joku muu kävisi tekemässä talvella lumityöt ja lämmityskin pelaisi...ei olisi siis yllättäviä aamuherätyksiä vikahälytystä vinkuvan pellettikattilan pariin!
  Työleiri, se tämä asumismuoto on, mutta onneksi niitä hyviäkin puolia riittää. On ainakin tilaa olla ja mennä eikä naapuri heti vieressä kyttäämässä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :) sant är livet ! Ja ei kun hommiin ... PLÄÄH zzzz. :) Ihanaa sunnuntaita Kyllikeille ja urheilun iloanne on aina mukava seurata.

   Delete
 18. Voi kun tuo teidän talonpn niin ihana, ei voi minkään, se vaan on! Mä oon niin tyytyväinen itse ja hymyilen joka aamu tyhmästi itsekseni kun saan nyt jo/ vasta neljättä viikkoa vetää villasukat jalkaan ja villatakin päälle, istua illalla takan edessä, en osaa kuin olla vaan ja tuijottaa eteeni kun vihdoin olen täällä. Talossa, vanhassa, tai ainakin vanhemmassa. Heippa hei kerrotalo, ei ole vielä tullut ikävä, edes miehen lähdettyä laivalleen pari viikkoa sitten, vaikka joskus sekin hetki varmasti tulee.

  ReplyDelete