5 Rules for Cooking with Kids

Miten niin lapset eivät saisi osallistua ruuanlaittoon? Tai sotkea keittiötä? Okei, tunnustan! Olen itsekin sortunut hätistämään lapset pois keittiöstä vaikka he haluaisivat osallistua kokkaamiseen. Junior Masterchef - why not but not in my kitchen! Nyt sain nenilleni. Olen oikeastaan rakastunut tähän reippaaseen pieneen poikaan, joka antaa viisi sääntöä lasten kanssa kokkaamiseen! Hieno esiintyminen! 

Omatuntoni koki niin kovan iskun Ikean videota katsellessani, että ajattelinkin kokkailla jotain hauskaa Lotan kanssa tällä viikolla ja voisin postata asiasta teille. Voiko ekaluokkalaiseen luottaa ruuanlaitossa ja kuinka paljon vastuuta hänelle voi jo antaa? Tiedän, että kananmuna osataan jo rikkoa siten, ettei kuoria putoa taikinaan ... mitä muuta Lotta jo osaisi tehdä, jos vain antaisin? "Toisinaan lapsista on tylsää olla keittiössä. Usein he eivät edes saa osallistua ruoanlaittoon, ja jos saavat, heille annetaan ikävimmät tehtävät, kuten salaatin huuhtelu ja jälkien siivous.  

”Kokataan vanhempien kanssa” on julistus lapsilta vanhemmille. Se sisältää viisi sääntöä, jotka tekevät ruoanlaitosta taas hauskaa – ja ennen muuta tuovat lapset takaisin keittiöön.

IKEAn Life At Home Reportin mukaan puolet vanhemmista tuntee, ettei heillä ole tarpeeksi aikaa leikkiä lastensa kanssa, ja syyllisyys painaa tietenkin useimpia. Samalla monet lapset eivät saa perustietoja ruoka-aineista ja ruoanlaitosta, kun vanhemmat pelkäävät lasten vain sottaavan keittiössä ja lisäävän stressiä. "
"Mahdollisesti hauskin huone! 

Ruoanlaitto vie päivittäin paljon aikaa, joten miksei tehtäisi sitä yhdessä? Lasten näkökulmasta keittiö voisikin olla kodin hauskin huone. IKEA uskoo lasten olevan kaikkein tärkeimmät ihmiset maailmassa, ja lapsia kuuntelemalla voi oppia paljon. On siis aika päästää lapset keittiöön, ja ottaa heidät oikeasti mukaan. Nyt kokataan yhdessä vanhempien kanssa."
Nyt kaikki kokkailemaan lasten kanssa!

4 comments

 1. Ekaluokkalainen voi tehdä keittiössä ihan kaikkea :) edellyttäen tietysti, että sinä olet siinä takavasemmalla neuvomassa ja ohjaamassa. Ei tietysti kannata aloittaa pilkkomista esimerkiksi lantusta vaan vaikkapa kurkusta tai ruuan uuniinlaittamista pannukakusta matalassa vuuassa vaan vaikkapa pienestä kuivakakkuvuuasta :D. Meillä kolmasluokkalainen tekee jo välillä ruokaa niin, että minä en saa mennä keittiöön :)

  ReplyDelete
 2. Meillä reilub2-vuotias ojentaa lusikoita, pitää sähkövatkaimesta kiinni, sekoittaa taikinas, kaataa valmiiksi mitattuja aineita sekaan ja tiestysti maistelee kaiken mahdollisen ja mahdottoman sekä nuolee taikinakulhon. Ja on onnesta soikeana! Ajattelun kokeilla piparien leivontaa tuon kanssa heti kun flunssa lähtee. :D

  ReplyDelete
 3. Kokeile, niin yllätyt! �� Niin minulle kävi. Neiti 8-vee pyöräytti yksin pellillisen mokkapaloja. ��

  ReplyDelete
 4. Meillä on lapset usein auttamassa ruoan laitossa! Tyttö kattaa pöydän ja poika 6v paistaa ruokaa sekä tekee salaatit, hän on aina ollut innokas pieni kokki ja osaa jo vaikka mitä :)

  ReplyDelete