Friday, May 8, 2009

Äideistä parhain... kukapa ei haluaisi olla ?
Sain muistaakseni Inkalta haasteen kertoa viisi asiaa äitiydestä:

suuret, pienet kädet omassani
Likaiset kynnenaluset. Kun olin pieni, oma äitini puristi kättäni liikennevaloissa nahkahansikkaallaan niin kovaa, että sattui.

Oman, ikioman pojan tuoksu
Saunapuhtoinen. Hiusten karheus. Huomaan katselevani hänen kasvonpiirteitään kauan. Miettien, millainen mies tuosta kasvaa? Osaanko ohjata häntä elämään? Kun katson poikaa, joskus salaa, minun tulee se pakahduttava tunne. Se äidinrakkaus. Pakahduttava. Tiedättekö sen? 

Huoli.
Monet valvotut yöt. Kuunnellen hengityksen rahinaa. Jatkuvaa yskää. Hengittääkö se? 
Kuinkahan vauva on jo näin kauan ollut ihan hiljaa? 
Entä jos avaan oven liian myöhään.
Vastuussa oleminen. Olen vastuussa jostakin toisesta elävästä. Se joku on tosi pieni ja heikko. Jos ottaa käden näin voi se naks vain katketa. Kuinka joku maailmassa voi satuttaa tai tehdä pahaa lapselle joka ei voi puolustautua?
Minusta se on kaikista kaikista rikoksista pahin.

Ei saa antaa periksi.
Vaikeaa seisoa sanojensa takana. Ei saa äiti lipsua. Ei voi luvata ja unohtaa lupaamaansa. En voi kieltää ja pettymyksen tullessa antaa periksi. Itku. Kyyneleet. Suuret vierivät. "Miksen mä kun muutkin".
Voi kun tekisi mieli sulkea toinen syliinsä ja antaa kaikki. Saat saat. Saat kaikki mitä pyydät. Ihan kaikki. Kuun  taivaalta. Antaa periksi. On vain pidettävä pää kylmänä! Oltava se aikuinen. Äiti. Tehdä päätös ja pysyä siinä. Siedettävä lapsen suuri suuri pettymys. Kuunneltava itku oven takaa. Itsekin surullisena.

Aamun hetki.
Pörröpäät. Vauvan hymy. Paljaat varpaat. Perunapelto. Harakka huttua keittää. Naurua. Jokellusta. Isompi flanelliyöpaidassaan. Pieni suuri mies. Vieressä ihana tytön alku, taimi. Kaikki mitä en edes uskaltanut toivoa ääneen. Nuppu. En vain voi olla miettimättä, millaisia noista tulee? Saavathan rakastaa! Anna niiden saada rakastaa. Elää onnellisina.


Ojennan kukkasen! Oikein ihanaa äitienpäivää blogini lukijoille !


30 comments:

 1. Ihanan ihana kirjoitus, tippa linssissä täällä. Ihanaa sunnuntaita sinne :)

  Linda

  ReplyDelete
 2. Niin kauniisti kirjoitettu *snif*
  Rauhallista ja rakkauden täyteistä äitienpäivää Sinulle! *snif* :D

  ReplyDelete
 3. Valtavan koskettava ja kaunis kirjoitus. Haluaisin itsekin vielä joskus tuntea tuolla tavoin.

  Ehkä joskus.


  Ihanaa äitienpäivää sinulle!

  Julia

  ReplyDelete
 4. Todella kaunis teksti, joka pysäytti itsenikin miettimään äitiyttä tässä arjen keskellä. Välillä kaikki on niin itsestään selvää, että unohtuu ihmettely, silittely, sylittely. Mutta onneksi rakkaus ei koskaan unohdu!
  T: Katja

  ReplyDelete
 5. Voi kuinka kauniisti kirjoitit! Minäkin sain pojalta kimpun valkovuokkoja tänään. Olivat kuulemma äitienpäiväkukkia. Hyvää äitienpäivää sinullekin!

  ReplyDelete
 6. Suoraan sydämeen!

  Vaikka sitä noiden lasten kanssa kinasteleekin alituiseen, kukaan tai mikään muu kuin nuo lapset eivät saa aikaan sitä PAKAHTUMISEN tunnetta! Se on joskus hyvä tunne ja joskus ihan kamala, kuin tukehtuisi! Onneksi yleensä se onnen tunteeseen pakahtumista.

  Kirjoitit todella hienosti, itsekin usein mietin sitä, että millaisia noista tulee ja että toivottavasti osaan olla sellainen äiti, joka osaa aidosti olla heidän tukena ja turvana ja näkisi HEIDÄT sellaisina kuin ovat, eivät sellaisina kuin minä tai jotkut muut ehkä voisivat toivoa heidän olevan ja rakastaa ja hyväksyä heidät juuri sellaisina.

  Äitiys on ollut todellista omaan peiliin katsomista ja puhuttelujen pitämistä myös itselleni, omaa kasvua samalla ja yritystä siihen, että osaisin malttaa ja antaa näiden kahden taimen kasvaa ilman, että minä tai kukaan muu sitä liikaa ohjaisi johonkin suuntaan. Oma epätäydellisyys on vahvasti tiedossa, mutta toivottavasti kasvua oikeaan tapahtuisi.

  Toivon todella, että lapsistani tulisi onnellisia, että he pääsisivät tekemään sitä mitä haluavat ja löytäisivät oikean ja heille sopivan tien elämässään.

  Hyvää äitienpäivää!

  Minna

  ReplyDelete
 7. Ihana,kaunis kirjoitus!
  Ihanaa äitienpäivää!

  ReplyDelete
 8. Mainio!!! Ihanaa äitienpäivää!

  ReplyDelete
 9. Hello!

  I've just found the way to your blog. I visited Blasse Vielfalt, and there I saw the link to your blog.

  I've been lookin' around in your blog. It's lovely! =) I really like it. I'll link to your blog, if it is OK for you.

  Sorry, my english is not perfect. I'm norwegian, and I suppose you don't understand norwegian? I don't understand finnish. I guess I'll have to add a google-translator and then read your words. I loved your pictures and your style. =) Thank you for sharing. I'll come back here visiting you.

  Have a really nice weekend. Kathrin.

  ReplyDelete
 10. Voi kuinka kauniisti kirjoitettu.Hyvää äitienpäivää!

  ReplyDelete
 11. Linda, Tanja, Julia, Katja, Vekarus, Minna, Pirjo, anni, Rimpsukaisa -Kiitos :)

  Kathrin
  You may link my blog, that's ok! Sure You can.
  Thank You for Your lovely words.

  ReplyDelete
 12. Tuli kyyneleet silmiin, kun luin tekstiäsi. Niin kauniisti olet kirjoittanut, tuttuja tunteita täälläkin kaikki.

  Ihanaa äitienpäivää sinulle!
  Anski

  ReplyDelete
 13. Olipa hieno kirjoitus! Sellainen elämänmakuinen:)

  Hyvää äitienpäivää huomista sinulle!

  ReplyDelete
 14. Juuri noinhan se on! Hieno kirjoitus. Osui ja upposi :-)

  ReplyDelete
 15. Moi Niina
  Ihanaa äitipäivää myös Sinulle! Olet sen ansainnut :)
  Täytyy myöntää, että itse sorrun usein siihen periksi antamiseen. Joonas sanoo, että olen heikko enkä kestä itkua. No en kestäkään. Taannoin luin jonkun tutkimuksen aiheesta, että kaltaiseni äidit kasvattavat tällä periksi antamisellaan lapsen turvattomuuden tunnetta, joka pahimmillaan jatkuu aikuisiällä asti. Oh no, mä oon heikko, mä tiedän.. No mutta, ei kai kukaan kuitenkaan täydellinen. Hyvää ä-päivää silti meille kaikille!
  melissa
  -se HANKALA minna, joku kaima näkyy kirjoittelevan täällä joten täytyy vaihtaa nimeä ettei sekoitu.

  ReplyDelete
 16. Voi kuinka kauniisti kirjoitit! Oikein ihanaa äitienpäivää sinulle!

  ReplyDelete
 17. Kokeilin just suolahuonetta. Suosittelen! Sopii myös lapsille.

  ReplyDelete
 18. Aivan ihana kirjoitus! Itse painin jatkuvan syyllisyydentunnon kanssa, kun kaikki aika menee vauvan kanssa. Esikolla kauhea uhmaikä ja tuntuu, että menee vaan hermot hänen kanssaan. Vaikka toinen vain haluaa äidin huomiota.

  Äitiys ei ole missään nimessä yksinkertaista, ei henkisesti eikä fyysisestikään. Ja kuten eilen totesimme, on se vaan miehillä niin h#####tin helppoa... Olipa kiva taas nähdä!

  ReplyDelete
 19. Kaunista.Todella.
  Ihanaa huomista Äitienpäivää!

  ReplyDelete
 20. Oikein ihanaa äitienpäivää =)

  Luen joka päivä, mutta olen vähän laiska kommentoimaan. Sen olen huomannut, että olet piristynyt tosi paljon viime aikoina <3 Ihania inspiraatiokuvia!

  ReplyDelete
 21. ooo...niin ihanaaaa <3
  silmät ihan vetisinä...samalla kuuntelen omaa pienempää, joka yrittää nukahtaa seinän takana...voi kuinka mietinkään noita samoja asioita...
  Vappuna karkasi vanhemman poikani (2v 8kk) vappupallo tuulen mukaan, ja kuinka hän itki sydäntäsärkevästi, vaikka olin monta kertaa sanonut, ettei palloa voi ulos tuoda, se karkaa.
  Mutta sillä hetkellä, kun toinen itkee niiin kovin ja hokee "voi,voi..."...olisin voinut juosta samantien kauppaan hakemaan toisen pallon...mitä sitten, kun pettymykset ovat suurempia?

  ReplyDelete
 22. Tuttuja tunteita teksistäsi löydän, Äitinä oleminen on niin ihanaa ja samalla pelottavaa, on ne niin pieniä ja hentoja vielä, nuo ihmisen taimet...(ps. onhan ok, että lisään blogisi suosikkeihini?)Ihanaa Äitienpäivää!!)

  ReplyDelete
 23. Kiitos Niina!
  Olen koko päivän tapellut uhmaikäisteni kanssa- kokoajan ja kaikesta ja aina välillä ollut erotuomarina heidän välisissä riidoissa. Olin niin väsynyt koko hommaan ja lapsiini.
  Kirjoituksesi oli niin upea, että oli käytävä suukottamassa pienet suut, jotka jo unissaan tuhisevat. Itkettää!

  ReplyDelete
 24. Oi miten ihania ajatuksia äitiydestä. Se on niin vaikeaa ja ihanaa. Kaunista äitienpäivää sinulle!

  ReplyDelete
 25. Aivan, aivan ihana kirjoitus ja niin totta!! ;)

  On pitänyt tulla kommentoimaan tuota teidän Köpiksen reissuakin, mutta kevätpuuhat ovat vieneet kaiken ajan tällä viikolla... Mukava reissu teillä tuntui olleen ja samoissa paikoissakin olemme käyneet!! Itseä harmittaa, etten tajunnut niitä sisustuslehtiä sieltä ostaa... Tanska on kyllä NIIN ihana maa!! hania löytöjäkin teit, itsellä omat löydöt ovat vielä kuvaamatta...

  Ihanaista Äitienpäivää!!

  T: Mia

  ReplyDelete
 26. Niin kaunista ja todenmukaista samaan aikaan - ei tätä voinut lukea liikuttumatta. Aurinkoista äitienpäivää!

  ReplyDelete
 27. Kirjoitat kyllä niin kivasti. Tykkään kovasti:) Ihanaa äitienpäivää sinulle♥

  Kuvatkin aivan ihastuttavat taas...

  ReplyDelete
 28. Kiitos paljon teille kaikille kommenttia jättäneille!
  Ja varsinkin ekakertalaisille lukijoille! Wow, ihana kuulla, että joku seuraa ja käy päivittäin kurkkimassa tänne. Mahtava juttu!

  Minulla -paaaaljon kiireitä tällähätää. Juttua tulossa kyllä piakkoin.

  Kevät terkkuja, Niina

  ReplyDelete
 29. Kaunis kirjoitus, ihan itkettää. Osaat hienosti ilmaista sen miltä äidin sydämessä tuntuu.

  ReplyDelete