Syyspuuhastelua


Mies ahkeroi viikonloppuna yläkerran vessan katon ja paneliseinän valkoiseksi maalilla. Natkutuksen seurausta tai ei, mutta kivalta se tuntui, saatiin näitä viimesiä hommia sisällä tehtyä. Hurjan valoisa muutos ! Sitten tuo tapetoi Vernerin vaatekomeron seinät, maalasi sieltä katon ja asensi sinne valaisimen. Hienoa, nyt näkee löytää sieltä jopa vaatteita! Eilen kärräsi kottikärryllisen kiviä ja rakennusmoskaa pois kuistin alta (rossipohja). Vielä pitäisi muutamaan kissanluukkuun saada verkot (kohtahan tosin ne suljetaan - apus). Vieno kissanpissan tuoksu tulee kodinhoitohuoneeseen ja alakerran pesuhuoneeseen. Saakutin kissat käy pissimässä talon alle. Mikäs siinä pissiessä kun sateella pysyy turkki kuivana ja saa kaavittua hiekat vielä tuotoksiensa päälle.
Naapurin kanssa keskustelin tästä kisunpisun lemusta ja hän sanoi, että heillä kanssa. Ongelma ei ole aina päällä ja kesällä pesuhuoneen ikkuna oli auki yötä päivää kuumuuden vuoksi, lemua ei ollut.

Minä taas puolestani istutin eilen pihaan 75 kappaletta kukkasipuleita! Erivärisiä tulppaaneja ja helmihyasintteja. Katsotaan tuleeko keväällä mitään ylös ilmoille vai syövätkö myyrät herkulliset sipulit pois maasta. Mulla oli käytössä semmonen kätsä työkalukin, jolla sai multapaakun maasta nostettua ja sipulin sinne pudotettuaan tiputettua paakun takas paikoilleen. Tadaa! Raskasta se silti oli väkertää sitä kuoppaa yhtä ainoaa sipulia varten. Multa on voimat kadonneet sairastellessa.
Mieluusti olisin ottanut enemmän sipuleita -narsissia ja kaikkia ihastuttavia tulppaanilajikkeita (perinnekasvejakin!), mutta mies oli mukana Plantagenissa ja piti kukkaronnyörejä ärsyttävän tiukalla! (Pakko kyllä mennä vielä hakemaan lisää sipuleita, ihan innostuin näistä) Ostin nimittäin myös kanervaa ja syyskukkia ulos ruukkuihin.
Miten paljon saisinkaan kulutettua pennosia puutarhamyymälöihin! Pahus kun ei niitä pennosia ihan kauheasti tällä haavaa löydy mun rahapussistani. Ainainen ongelma ? No hitsi, kun on taas tullut vastaan yksi ihana vanha puutuoli sekä pari kappaletta vanhoja opetustauluja, joita ei ole vain voinut ohittaa. Tunnettehan te minut jo ?

Joo, ja sitten tuo mies oli hakenut raudoitusraudan, jolla aikoo pökkiä naakanpesää alas hormista ! Aaaaaapuuuuaaa ! Sain ylipuhuttua että ei menisi yksin katolle. Meidän katto on jyrkkä vanha mansardikatto ja korkealla kun mikä. Mies kävi siellä nyt kesällä peltimiehen kanssa (joka paikkas yhden vuotavan sauman sieltä) ja sanoi silloin, ettei menisi sinne enää koskaan. Meille muuten laitettiin sitten ne ikkunapellitkin. Valkoiset, eikä ne nyt niin kovin sieltä silmään pistä. Tää on vähän aina semmonen kysymys että on puolesta ja vastaan. Ikkunoiden alla meillä on semmonen puulista vaan, mikä on perinteinen näissä vanhojen hirsitalojen julkisivuissa. Ja nyt sitten laitatettiin niihin pellit suojaamaan sadeveden valumiselta rakenteisiin. Siihen tarvittiin nosturia, että saatiin yläikkunoihinkin !

Jos totta puhutaan mua kyllä hivenen kauhistuttaa alkaa uuneja käyttämään sitten kun saadaan nuohooja paikalle (ja toinen uuni kartoitettua kuinka tuhoutunut se on). Nyt on lehdet kertoneet palaneista taloista, jossa on uuni otettu käyttöön pitkästä aikaa, tai vaan uunista lähteneestä kipinästä tuli ottanut vallan. Hui kauhistus! Mutta kai se on vaan uskallettava. Taloja lämmitetty ikiajat uuneilla. Miksei nytkin. Rakastan meidän uuneja (rakastan aina kaikkea, heh)! Ne on kauniita, valkoisia, pitisiä kun mitkä ja kulmauuneja kaikenlisäksi, semmoisia olen aina halunnut. Loviisan vanhoissa taloissa olen ihastellut Villa Aaltosen kulmauuneja. Mielenkiintoista on se, että koska meidän talo on joskus ollut yksi kokonainen talo (nyt siis paritaloksi jaettu) on talossa monta erilaista tulisijaa! Meidän uunit on samantapaiset keskenään mutta erilaisella kruunulla. Naapurissa on kaksi uunia ja yksi muistaakseni on purettu pois. Ja ne uunit jotka on naapurissa ovat ihan erilaisia kuin meidän :) Toinen on muistaakseni aika koristeellinen ja värikäs. Semmoset on hienoja ! Kansallisromanttisilla kuvioilla höystetty. Tämän aikakauden tulisijoissa kun saattaa just olla kaikenmaailman karhunpäitä, tähkiä ja käpyjä kuvattuna. Väreissä on syvää vihreää ja ruskeaa, keltaistakin. Ne on aika kaameita kyllä mutta siinä kaameudessaan niin mageita. Oikein namupaloja.

Syksyn puuhia meillä on vielä lauantaina, syysjuhlat illalla, kun järjestämme tuparit kaikille paikalle pääseville ystäville ja tuttaville! Uusille ja vanhoille. Ja varsinkin niitä kestitsemme, jotka auttoivat remontin kanssa -maalasivat sisäkattoja ja kantoivat tavaroita kolmen asunnon välillä sekä hoitivat meidän lapsia. Tai vaan antoivat tukea puhelimitse epätoivon hetkillä.
Heille kaadettakoon viiniä kurkkuun ja laulettakoon ylistyslauluja!
Kuvat / photos from here : www.countryliving.com

19 comments

 1. Älkää nyt vaan niitä luukkuja sulkeko, koska näin kuvailusi perusteella ne on niitä alapohjan tuuletusluukkuja, jotka pitäisi olla auki vuoden ympäri.

  Vippaas tänne kanssa vähän puhtia ulko- (ja sisä)puuhailuun.

  Nähdään!

  ReplyDelete
 2. nanna
  Me ainakin avattiin tuuletusluukut keväällä ja meitä on neuvottu että ne suljettas talveksi !? Avataan kun jäät lähtee ja kun järvi jäätyy taas, suljetaan ? Vanhan kansan mukaan. Mutta kiitos jos neuvosi on tosi :D ! Niin kun varmaan onkin ! :)

  ReplyDelete
 3. Kyllä mekin saatiin sama neuvo, että alapohjan räppänät täytyisi pitää auki aina etenkin Etelä-Suomessa, jossa ilma on nykyään ilmaston muutoksen vuoksi lämpimämpi ja sitä myötä kosteampi. Jos pakkanen menee lähelle -30 astetta niin niitä voi sulkea hetkeksi estämään kylmäsiltojen muodostumista.

  Meidän rossipohjaiseen vanhaan hirsitaloon suositeltiin ehdottomasti vielä lisätuuletuksen järjestämistä ylimääräisin luukuin, koska siellä on alkuperäiset eristeetkin todennäköisesti.

  Jos taas vanhat eristeet on vaihdettu villoihin pitäisi tuuletuksen olla tuotakin tehokkaampaa höyryjen muodostuessa herkemmin.

  Anu

  ReplyDelete
 4. Ei meilläkään kesäkodissa niitä luukkuja suljeta talveksi! Verkot niissä kyllä on. Mutta tsekkaa vielä jostain... (Mies tiesi kertoa, että joskus niitä kuulemma suljetaan lämmön takia, mutta parempi rossipohjan kanssa pitää auki.)

  Tylsä tuo kissaongelma. Meillä yksi kävi taloyhtiön hiekkalaatikolla, mutta sain sen kissakarkotteella häädettyä. Riiviö!

  Hyvä kun muistutit noista kukkasipuleista. Laitoin jo muutaman pussukan, jotka tulivat lähikaupassa vastaan, mutta pitäis hurauttaa Plantageniin hakemaan helmihyasintteja. Krookuksia en laita enää yhtään rusakoille ja jäniksille ruuaksi. Tulee vaan paha mieli, kun en tykkää niitä aitaillakaan. Teillä varmaan jo kanitkin jyllää, vai mitä?

  Mukavia juhlia! Mukavaa lämmintä keliä luvassa. Toivotaan, että yltää viikonlopulle!

  ReplyDelete
 5. Kukkasipuleita voiskin tänä syksynä istutella sinne sun tänne, en oo saanut aikaseksi viime vuosina.

  Hyvin sanottu noista vanhoista takoista; aika kaameita mut kuitenkin jollain tapaa mageita!

  ReplyDelete
 6. Minä olen kukkasipuleiden kanssa joka syksy enemmän tai vähemmän myöhässä. Pari kertaa olen saanut itseni istutustoimiin vasta ensilumen jälkeen, mutta aina ovat nousseet kevättä ilahduttamaan. Mutta toki myyrät ottavat osansa viimeistään sitten niistä mehevistä varren aluista keväällä. Kuulostat ihanan puutarhainnostuneelta. Puutarha on kyllä mieletön rahasyöppö, mutta pidemmän päälle investoinnit alkavat myös tuottaa jos ei muuta niin ainakin esteettistä nautintoa. Yllättävän monia kukkia voi kylvää siemenestä nyt jo syksyllä esim. unikkoa, ruiskaunokkia ja malvaa olen kylvänyt syksyllä.

  ReplyDelete
 7. Huh, miten pitkä, ihanan pitkä kirjoitus! Mäkin olen kyllä luullut, että kissaluukut suljetaan talveksi, mutta mistäs mä tietäisin? Ei meillä oo sellaisia.. Kesän jälkeen kun tulisijoja alkaa lämmittää niin ekat kerrat pitää polttaa vaan tosi vähän puita, ihan vaan muutama.. näin oon kuullut ja toiminut.

  ReplyDelete
 8. Olette puuhailleet ahkerasti :)

  Meilläkään ei ole niitä luukkuja, mutta kerran jutellessani museoviraston tyypin kanssa, hän kertoi, että ne on aina ennen suljettu talveksi ja avataan keväällä. Tiedä sitä sitten?

  Meillä myyrät myllää hulluna pihaa :( Menee kaikki into laittaa sinne mitään! Kaupalle kyllä olen tilannut Myyrä-tuotteita, mutta en kotipihalle ;)

  ReplyDelete
 9. Meillä on miltei 100-vuotias talo, ja suljemme kissanluukut paukkupakkasten ajaksi. Ei ole kosteusvaurioita. Ajat on tietenkin muuttuneet. Jospa vaikka joku viisaampi on ajatellut, että kun nämä talvet kerran on lämmenneet, on parempi pitää luukkuja auki. Mene ja tiedä...
  Verkot on hyvät kissojen ja lintujen kannalta. Auttaiskohan kissakarkote tuohon hajuongelmaan?

  ReplyDelete
 10. Tuon minkä Anu kirjoitti olen myös itse kuullut. Ongelma kai on se maasta ja maa-aineksesta nouseva kosteus joka ei pääse mihinkään, kun ilma ei kierrä riittävästi. Mikä nyt sinänsä kuulostaa aivan loogiselta.

  Mutta näissähän on tarinoita ja näkemyksiä niin paljon kuin on kertojia.

  ReplyDelete
 11. Uskaltautukaa ihmeellä jo uunien kimppuun! Me ollaan jo poltettu neljässä pönttöuunissa mukavat tulet ja hellaa monesti! Leivinuuniakin piti päästä testaamaan ja hyvin lämpeni :) Muistatte polttaa vaan ensin sen ns. "kylmälukon" sieltä eli paperia vajaan hesarin verran. Muuten uuni todennäköisesta savuttaa..

  Kyllä vanhojen hirsitalojen tuuletusluukut suljetaan talveksi ettei kylmä tule lattioihin. Ne avataan sitten keväällä ja tuuletus palaa normaaliksi.

  Mikähän niissä kukkasipuleissa oikein on kun minullekin on iskenyt ihan karmea himo niihin?! Kävin Kodin Terrassa lauantaina ja sinne oli tullut TAAS lisää uusia sipuleita..iiks, onneksi mies oli siellä jarruttamassa kun olin niitä heti hamstraamassa..noh,ei auta mies huomenna kun menen ostamaan katetta kukkapenkkiin ja saatan ohittaa sen sipulimeren siinä samalla. God, please give me some strenght..

  ReplyDelete
 12. Ihania puuhia! Kemut kuulostaa suorastaan kadehdittavilta! Voi kun meilläkin vois jo vuoden päästä järkätä;)

  Meillä oli vanhassa kodissa ne kissanluukut, ja niihin laitettiin talveksi kylmimmäksi aikaa luukut ja kesällä oli verkot.

  ReplyDelete
 13. Ootte olleet siellä ahkerana, kaikenlaista kivaa puuhailua! Meillä kissanluukut ovat kans kylmimmän pakkasjakson suljettuina. Isäni aina laittoi lunta luukkujen eteen kun lumi satoi maahan ja sitten kevätaurinko sen sulatti aikanaan pois. Nyt kun on leutoja talvia, niin ei varmaan kovin aikaisin kannata sulkea luukkuja?!

  ReplyDelete
 14. Eiköhän niitä uuneja uskalla nuohoojan tarkastuksen jälkeen käyttää! Meillä ainakin kun hormi oli ollut pitkään käyttämättä, nuohooja testasi savupanoksella vuotiko se. Ja vuotihan se, saatiin määräys joko putkittaa tai massata. Sitten testattiin uudelleen ja nyt uskaltaa siis turvallisesti poltella tulia!

  Teidän uunit kuulostavat ihanilta. Tykkään kyllä myös niistä värillisistä, kaiholla muistelen yhdessä asunnossani ollutta vaaleanvihreää käpykoristeista uunia.

  Meilläkin on jo noita citypupuja, ja krookuksia on tosiaan aivan turha laittaa. Ne sitäpaitsi tuntuvat olevan myös myyrien mieliruokaa. Narsissit sen sijaan saavat kukoistaa rauhassa. Toivottavasti myös helmililjat, niitä aion laittaa ison satsin tänä vuonna!

  T. Undine

  ReplyDelete
 15. Heh, olin aikoinan puutarhamyymälässä puutarhurina. Kätevää firmalle, sillä jätin kai melkein koko palkkani sinne :)

  Oikein ihania bileitä ja kaikkea hyvää myös kissoille ja naakoille!

  ReplyDelete
 16. Sie olet sitten kipeenäkin tai siis just parantuneena täynnä energiaa, istutat kukkasipuleita ja kaikkee....Luukut meilläkin on kyllä auki, paitsi silloin kun on just tulet tehty ja uuni sammunut, niin laitetaan luukut kiinni, jotta lämpö ei karkaisi. Mahtavia tuparijuhlia odotellessa!

  ReplyDelete
 17. Täällähän on paljon kommentteja kissanluukuista ! Kiitos ! :)
  Saavat varmaan meillä olla auki niin kauan kun lämmintä riittää. Jos paukkupakkasilla sitten suljettaisiin. Onhan se totta että leudot ilmat nykyään niin hieman eri kuin ennen vanhaan.

  Joo, tahdon lisää sipuleita vielä ;D

  Vastaan nyt näin kaikille yhteisesti, toivottavasti on ok!
  Kiitän ihan hirvittävästi kommenteistanne sekä neuvoista ja vinkeistänne :)

  ReplyDelete
 18. Käy kurkkaamassa terkut mun blogista :)
  En mäkään sulkisi niitä luukkuja, kai..?

  ReplyDelete