Ihanat kakluunit


Täältä meiltä löytyy kaksi kaunista alkuperäistä kakluunia. Molemmat ovat kulmauuneja; toinen löytyy alakerran pienestä olohuoneesta ja toinen seinän takaa ruokahuoneesta.
Ruokahuoneen uuni on minusta kauniimpi, ihana koristeellinen kruunu - miinus on vaan se, että emme ole vieläkään päässeet siihen saakka, että kunnostaisimme tämän kaunokaisen.

Toisen me kunnostutimme. Hormissa oli suuri naakanpesä tukkeena jota ei saatu nuohottua pois, vaikka nuohooja kuinka yritti parikin kertaa + apujoukot.  Savupiippu oli myös osin korjattava sekä hormia slammattava. Edellinen asukas oli myös ilmeisesti tehnyt uunista takan, eli se palautettiin varaavaksi. Luukuista on nuohooja pari kertaa sanonut että ne pitäisi uusia ja laittaa kipinäsuoja, mutta joskus sitten. 

Me emme ole polttaneet sattuneista syystä tänä talvena paljoakaan puita uunissa. Pienet nakkisormet menevät heti luukuille, kun silmä välttää.
Yhden taaperon kanssa ehkä selviäisi uunin lämmittämisestä mutta kun on kaksoset kyseessä, on toinen aina tihutöissä sillä aikaa kun toisen kakkapyllyä vessassa pesee.

Viikonloppuna polttelimme hiukan uunia. Yleensä silloin olemme molemmat kotona ja toinen istuu aina uunivahtina. Silloin kun oli paukkupakkaset polttelin yhden kokonaisen päivän uunia niin, että kaksoset olivat kanssani yläkerrassa ja aina nopeasti kävin lisäämässä puita uuniin ja tsekkaamassa ettei mitään katastrofia ole tapahtumassa.

Olen kuullut tarinaa, että talomme ollessa vielä yksi iso (nyt siis jaettu paritaloksi) siinä asuva mummeli vei aina hehkuvan hiilen toisesta uunista toiseen, kun sytytteli uuneja. Naapurin puolella on vielä kaksi ihanaa kakluunia ja muistelisin, että täältä on myös purettu uuni jostain. Että riitti tässä talossa lämmitettävää - ja uuneja sytytettäväksi.

Jotenkin vanha talo vaan on niin ihana - ei tätä tunnelmaa oikein pysty selittämään. Siihen täytyy vain rakastua.


Ps. kylpyhuoneremontin aloituspäivämäärä on päätetty kahden viikon päähän maanantaihin. Tämän viikon olemme hiihtolomalla ja reissussa ja ensi viikon on itse remontin tekijäksi palkattu tyyppi lomalla. Sitten aloitetaan!
Olen jo tilannut lattialaatat, suihkut , ammehanan ja vanhan ihanan seinävitriininkin löysin Bukowskis Marketista. Amme on vielä miettimättä sekä seinälaatat.
Intoilen hulluna näistä pikku päätöksistäni ja sisustamisesta (varmaan kaikki naiset näin tekee?) vaikka kun lattiata avataan, saattaa mahdollisia lahovaurioita katsoessa taas itku tirahtaa -mutta on niistä ennenkin selvitty kunnialla maaliin! 

8 comments

 1. Ihanat kakluunit :-) Mutta vielä ihanamman liikuttava on tuo tuttisuu & vaippapökä... Muistelen kun oma poikani oli tuollainen samanlainen ... Aika kiitää ! Ihanaa viikkoa ihanassa kodissasi :-)

  ReplyDelete
 2. Kauniit kakluunit ja hyvä kun toinen on käytössä. Ehkä vielä joskus toinenkin :) Meillä on vain yksi kakluuni, mutta sitäkin rakkaampi, pönttöuuneissa ei ole samaa kauneutta kuin kakluuneissa vaikka hyviä lämmönlähteitä nekin ovat.

  ReplyDelete
 3. Meillä yksi kakluuni joka sekin odottaa kunnostusta.voi olla että ikuisesti,sillä kerrostalossa asumme ja hormia on rikottu ja tukittu eikä muissa kerroksissa ole enää uuneja joten koko homma tulisi yksin meidän maksettavaksemme.

  ReplyDelete
 4. Ihania nämä teidän kakluunit❤️ Onko ihanampaa kuin takassa oleva tuli se pieni rätisevä ääni...mutta ihan varmasti kaksosten kanssa kannattaa olla tarkkana.
  Mukavaa lomaa ja kiva kuulla, että remonttimies aloittaa kohta.

  ReplyDelete
 5. Ennen vanhaan on kyllä ymmärretty kauneuden ja nimenomaan yksityiskohtien merkitys! Koristelut ja kaiverrukset kakluuneissa, vanhojen talojen ikkunalistoissa, jalkalistoissa... Edellisessä vuokrakodissamme oli upeita vanhoja kakluuneja (ei tosin käytössä), samantyyppisiä kuin teidän ja lisäksi talon kattotuolien räystään alla näkyvään osaan oli kirveellä veistelty kaunis loveus. Nykyään ei ajatella tuollaisia, kaikki näyttää samalta ja yksityiskohdattomalta.

  ReplyDelete
 6. Nuo kakluunit �� ennakoiva teksti ehdotti ensin kalkkunoita ��! Mutta mikä ihana vihreä sävy sinulla on ylemmän uunin takana?? Perfetto!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka, nopeasti vastaan samalla kun katselen Maria Hintikka showta ... ☺ eli ihana vedenvihreä sävy on muistaakseni Farrow & Ball:n värikartasta. Voi naakka kun en muista mikä, mutta voin yrittää selvittää ...
   Tuo harmaa ei ole meidän maalauksia mutta menettelee ☺

   Delete
  2. Teresa's Green Farrow & Ball ... ? Näyttää heidän sivullaan tummalta mutta minusta se oli tuo ... apua! Mulla pitäs olla jossain ylhäällä tuokin .

   Delete