Raparperipiirakka





Teimme raparperipiirakan ja sisko heti kyseli ohjetta,  joten laitan sen tänne. Piirakasta ei ole kuvaa, valitettavasti, mutta oikein hyvin onnistui. Se on melkein syöty!

----

Ohje on tuoreista raparpereista. Itse poistan ns. kuoren veitsellä. Alku ylhäältä ja vips ja vedän ohuen kuoren pois kummaltakin puolta vartta. Pesen, kuivaan ja pilkon. En tiedä kuinka muut tekee, mutta itse teen näin.

Inhoan tehdä murotaikinoita mutta tämä meni helposti. Teen lopuksi murotaikinasta pallon ja kaulin jauhotetulla kaulimella ja jauhotetulla pöydällä hellästi pallon pyöreähköksi ohueksi levyksi. Rullaan, levyn varovasti, nostan rullan vuoalle ja avaan varovasti siihen. Paljon nopeampi tapa kuin taputella murotaikina vuokaan. Toki muotoilen ja taputtelen sitten kun sen taikinalevyn siihen isken mutta pääsee helpommalla mielestäni noin. Tietenkin voi käyttää myös kaupan valmista pakastemurotaikinaa.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Murotaikina:
100g voita
1 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 muna

Täyte:
10dl raparperia pilkottuna
2 dl ranskankermaa
1 muna
1dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Valmista murotaikinapohja. Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen voi ja kuivat aineet.
Nypi seos muruiksi, eli puristele seosta sormillasi, kunnes se on tasaista murua. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi.

Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Taputtele taikina jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita keskenään ranskankerma tai kermaviili, muna ja sokerit.

Paista pohjaa ensin noin 5 minuuttia ilman täytettä. Levitä raparperit pohjalle ja kaada päälle ranskankermaseos.

Paista raparperipiirakkaa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä ja raparperit ovat pehmeitä.


Oli oikein hyvää vaniljajäätelön kanssa! Vaniljakastike on myös hyvä kaveri. Ja kahvi tietenkin ... 

No comments